Sjeverna Dalmacija – od Paga do Primoštena

otok pag
Otok Pag, Foto: Dziewul/Shutterstock

Dalmacija, dragulj Hrvatske, može se podijeliti na sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. Dalmacija je poznata kao područje koje privlači velik broj turista zbog više razloga, a tu možemo slobodno ubrojiti prirodne ljepote i mnoštvo sadržaja koji oduševljavaju prisutne. Sjeverna Dalmacija obuhvaća područje od otoka Paga na sjeveru do grada Primoštena na jugu.

Kao što vidimo radi se o jednom većem području koje uključuje veći niz atraktivnih mjesta na Jadranu.

Sjeverna Dalmacija pored poznatih mjesta na obali kao što je Rogoznica privlači i velikim brojem otoka koji su najpoznatiji po svojoj razvedenosti od svih drugih otoka na našoj obali. Tu možemo ubrojiti otok Pag, odnosno njegov južni dio sa gradom Pagom, zatim Ugljan, jedinstvenu Silbu, otok Vir, otok Murter, Pašman, Krapanj, Iž, Zlarin, Molat i naravno nezaobilaznu skupinu otoka Kornati.

Pored ovih prekrasnih otoka ovaj dio obale sadrži i tri prekrasna Nacionalna parka kao što su Kornati, Krka i Paklenica. Kornati su poznati kao pravi raj za nautičare i to zbog velike razvedenosti, Krka svoju popularnost duguje prekrasnim slapovima i kupalištu na sedri. Paklenica je poznata po strmim kanjonima, odnosno po surovoj strani prirode.

Pored Nacionalnih parkova, sjeverniji dio Dalmacije obuhvaća i dva Parka prirode kao što su Telašćica i Vransko jezero. Park prirode Telašćica najviše privlači nautičare i druge turiste i to ponajviše zbog svog slanog jezera pod nazivom Mir do kojeg vodi pješačka staza. Park prirode Vransko jezero poznato je kao najveće prirodno jezero u Hrvatskoj sa poznatim ornitološkim rezervatom sa čak 224 vrste ptica.

Rekli smo na početku kako se radi o regiji koja obuhvaća najatraktivnija mjesta na Jadranu kao što su Zadar, Šibenik, Biograd na moru, Vodice, Primošten, Rogoznica, Sv. Filip i Jakov, Skradin, Starigrad – Paklenica, Pirovac.

Sjeverna Dalamacija regija je šire poznata još iz davnina, a tome svjedoče brojna antička naselja, rimski spomenici te očuvana središta srednjovjekovnih mjesta. Odlučite li se na dolazak, znajte da imate na raspolaganju veliki izbor hotela i apartmana te dodatnih sadržaja koji će običan odmor pretvoriti u nekoliko tjedana raja i blagostanja.

Autor:S.Š. Foto: Dziewul/Shutterstock