Sjedenje prekriženih nogu

prekrizene noge

Najčešće ćete vidjeti nekoga da sjedi prekriženih nogu. Vjerojatno i sami najčešće sjedite u toj pozi. Ovo je poza koju zauzimamo nesvjesno, a malo nas zna da je upravo ta poza štetna za zdravlje pa čak i za izgled.

Sjedenje prekriženih nogu je poza koju zauzimamo automatski. Žene ćete najčešće vidjeti u toj pozi jer im se čini elegantnom, seksi i ženstvenom pozom. No ova poza može biti doista opasna za zdravlje.

Dugo sjedenje prekriženim nogama može dovesti do paralize peronealnog živca. Taj živac je zadužen za mišiće koji podižu stopala. Ova paraliza može pogoditi ljude koji su mršavi i vezani za krevet, ili one koji nisu dovoljno stabilni u invalidskim kolicima, i naravno, one koji predugo sjede prekriženih nogu.

Studije su pokazale da dugo sjedenje prekriženih nogu podiže krvni tlak. Ako inače nemate problema s krvnim tlakom, zbog prekriženih nogu bi ste ga mogli imati. Imate li problema s cirkulacijom, izbjegavajte sjediti u ovoj pozi kako bi se krv mogla neometano kretati po tijelu.

Zbog ovakvog načina sjedenja, može doći do neravnoteže u zdjelici jer unutarnji bedreni mišić može postati kraći, a vanjski mišić bedra će postati duži. Takvo stanje može dovesti do pomicanja zglobova iz mjesta.

Kod nastanka vena uglavnom utjecaj imaju geni, no sjedenje s prekriženim nogama također može potaknuti nastanak “paukovih vena”. Sjedenjem na jednoj nozi , povećava se pritisak i to otežava protok krvi što može dovesti do pucanja vena i kapilara.

Sjedite li dulje od dva tri sata dnevno prekriženih nogu to može dovesti vaše tijelo u pogrbljeni položaj od kojeg će vas boljeti donji dio leđa i vrat, a sve to skupa ne izgleda nimalo ženstveno i elegantno.

Autor: S. G., Foto: Jacek Chabraszews/Shutterstock