Sitni kućni popravci

jednostavni kucanski poslovi

Kako bi imali minimalne troškove i minimalno uzrujavanja, dobro je znati popraviti jednostavne kućne popravke. Ako ste za to spremni uložiti malo truda i vremena, i sami možete popraviti začepljene odvodne cijevi, utišati bučne slavine, popraviti izlijevanje vodokotlića. Popravci su skupi ako ih radi majstor, pa zašto ne biste uštedjeli malo novaca ako ih ne morate potrošiti.

Akrilnu kadu možete prefarbati otpornom bojom. Ako kada ima krhotine to isto možete popraviti dvokomponentnim automobilskim kitom. Smiješajte kit i mali ličilačke boje, napravite pastu koja će se stopiti s kadom. Nakon toga, istrljajte ga vlažno-suhim brusnim papirom.

Kod emajlirane kade gdje su debele naslage kamenca prodrle u površinski sloj kade, možete ga ukloniti kemikalijom za uklanjanje kamenca. Ako emajlirani premaz zahrđa može se sredstvom protiv kamenca i to ukloniti, a kad se osuši, brusnim papirom ostružite oslobođene čestice. Nakon toga je dobro obojiti ponovo emajliranom bojom.

Želite li popraviti porculan, krhotine morate očistiti s alkoholom i obrisati krpom bez dlačica. Potom slijepite komade cijanoakrilatnim ljepilom. Ako su spojevi loše slijepljeni s vremenom će se vidjeti. Zato trebate prvo ukloniti staro ljepilo četkicom za zube u sapunastoj vrućoj vodi.

Kod višestrukih lomova treba lijepiti komad po komad i nakon svake etape bi se trebali osušiti. Pukotine se mogu prikriti akrilnom bojom i dijelovi koji nedostaju se mogu isto ispuniti, ali se trebaju prvo napuniti gipsom pa onda staviti akrilni premaz. Popravljeni porculan više neće biti čvrst pa onda nemojte u njega stavljati tekućinu ili voće.

Ako u vodokotlić ulazi previše vode jer plovak ne radi, voda bi mogla početi curiti iz preljevne cijevi. Kod starijih tipova ventila može se popraviti tako da se savije kraka nadolje. Ako je problem s kamencem ili hrđom, ventili mogu zatajiti i tada će se i ispirač pohabati. Kod novijih vodokotlića su plastični ventili i krak plovka se može podesiti sa vijkom koji je pričvršćen protumaticom.

Autor: S. G., Foto: Digitalreflections/Shutterstock