Sisak, grad na Kupi, Odri i Savi

uvrda u sisku
Utvrda u Sisku, Foto: Andres rus/Wikimedia

Povijest grada Siska možemo u kontinuitetu pratiti još od prije dvije tisuće godina. Biskupija je osnovana već u 3. stoljeću naše ere. U to vrijeme je biskup bio Kvirin kojeg su građani Siska prozvali svojim zaštitnikom. U 13. stoljeću Sisak dolazi pod nadležnost Zagrebačke nadbiskupije. Tek 1839. godine dobiva status slobodnog grada, statut, grb i pečat.

Sisak je u prošlosti bio sačinjen od dva naselja odvojena rijekom Kupom. Naselja su bila slabo prometno povezana jer preko Kupe nije postojao most. Prvi drveni most izgrađen je 1862. godine koji je 30-ih godina 20. stoljeća zamijenjen mostom od kamena i opeka, a danas predstavlja jedan od simbola grada.

Dvije gospodarske grane koje su bile najjače u gradu su trgovina i industrija. Zbog nesuglasicama s Mađarima i njihovim prometnim putevima, industrija je prevladala kao najproduktivnija gospodarska grana.

Ljubitelji prirodnih ljepota će u Sisku i njegovoj okolici doći na svoje. Nizvodno od grada, s lijeve strane Save nalazi se park prirode Lonjsko polje. U njemu je sačuvan velik broj biljnih i životinjskih vrsta, a poznato je po autohtonoj pasmini konja i svinja.

Selo Čigoć je još jedna nezaobilazna prirodna znamenitost. U njemu se nalaze dobro očuvane drvene kuće na kojima su se smjestile mnogobrojne rode. Ovo je selo proglašeno Europskim selom roda.

Za one koji se više zanimaju za povijest predlažemo da posjete arheološki park Sisciu. Tamo su otkriveni gradski kompleksi rimskog grada Siscije. Ona se nalazi između trga i gradskog parka, dok je na samom nalazištu najzanimljiviji gradski bedem s unutrašnjom kulom i obrambenim opkopom.

Od tradicionalnih jela u Sisku probajte sisačke češnjovke, posnu juhu, juhu od buče, varivo od kisele repe, krpice sa zeljem, bijele žgance, đuveđ od veprovine ili valjkuše sa špekom.

Autor: M.T. Foto: Andres rus/Wikimedia