Sirovi nadjev od zečetine

Sirovi nadjev od zečetine napravimo od stražnjih dijelova kao nadjev od divljači umiješamo i malo umaka za divljač i kockice slanine, ili jezik, jelen-gljive i kvalitetno vino, koje smo pomiješali sa 1 žlicom ruma. Nadjev stavimo preko lista papira (utisnemo) u okrugli kalup namazan maslacem, preko nadjeva stavimo također namazani papir, kuhamo oko dva sata na pari , nadolijevajući češće vrelu vodu, da budu iste visine kao i nadjev u kalupu.

Srneći sir koristimo pirjano meso plećke i vrata, kako bismo meso mogli lakše izgnječiti i propasirati , a za sirovi nadjev koristimo meso buta koji nismo držali u salamuri, očišćeno od kožica i tetiva/žila. Dalje pripremamo kao nadjev od divljači br. 1 i 2 i kao sir od zečetine iz prethodnog primjera.

Kolač od pisane pečenke. Meso i slaninu sitno isjeckamo , izgnječimo sa prženim lukom, solju i paprom, pomiješamo s kiselim vrhnjem, slaninom izrezanom na kockice i nekoliko žumanjaka, utisnemo u kalup obložen slaninom i lagano pečemo.

»Jetreni sir« . Lagano pečemo 30 dkg svinjskih kotleta sa 30 dkg teleće jetre koju smo preko noći držali u mlijeku, sa dosta luka i pet šampinjona, izgnječimo još vruću jetru sa lukom i šampinjonima i kad dobijemo ravnomjernu smjesu, dodamo sitno isjeckanu i izgnječenu svinjetinu, te jednu žemičku bez korice koju smo omekšali u mlijeku. Smjesu propasiramo i izgnječimo dodamo potrebnu količinu soli i začina (6 zrna papra, 2 nova začina i 1 karanfilić/klinček) dodamo 10 dkg slanine, zagrijane da bude prozirna izrezane na kockice , 2 jaja , pa time punimo kalup namazan mašću i kuhamo na pari na jačoj vatri. Nakon dva dana stavimo sir izrezan na komadiće u drhtalicu.

Kolač od guščje jetre . Jetru od dvoje guske pirjamo na maslacu, četvrtinu izrežemo na kockice, ostali dio izgnječimo s dva tvrdo kuhana žumanjka, začinimo finim travama, solj u bijelim paprom i malo muškatnog cvijeta, umiješamo slaninu izrezanu na kockice , jezik i jetru, kao i prokuhane jelen-gljive , smjesu utisnemo u kalup obložen slaninom i pečemo ili posudu obložimo paprom i kuhamo na pari.
Ili : Sa jetrom od jedne guske izgnječimo jednu žemičku bez kore omekšanu u smeđoj juhi i tri svježa žumanjka, dodamo malo začina za paštetu i sol, slaninu i jezik, a može i jelen-gljive.

Mramorni kolač. Prokuhamo kravlje vime svinjsko uho i trbuh, dio junećeg gornjeg nepca, dimljeni jezik i meso od bika. Kad se sve ohladi , izrežemo na rezance, a isto tako izrežemo i kvalitetno meso sirove kokoši/pileta . Zatim na maslacu pržimo peršun, vlašac i šampinjone , sa ovime pirjamo izrezane sastojke , začinimo solju i paprom, povežemo s malo mesnog bašamela i dodamo sitno isjeckanu slaninu (svježu) , propasiranu teleću ili guščju jetru i nekoliko žumanjaka. Kad sve dobro izmješamo, time nadijevamo kalup obložen režnjevima slanine i lagano pečemo.

Ruski kolač. 28 dkg teletine , 1 4 dkg teleće jetre , 7 dkg dimljene slanine, 7 dkg masti , luk i nekoliko šampinjona izrežemo na male kockice , stavimo posudu zajedno sa solju , paprom, novim začinom i muškatnim cvijetom, dodamo goveđe juhe da sve bude pokriveno i poklopljeno. Kuhamo dok ne omekša, nakon toga izgnječimo/usitnimo, pasiramo i pomiješamo sa dva žumanjka . U toku kuhanja napravimo i sirovi teleći nadjev i na jednako velike kocke izrežemo dimljenu slaninu, jezik i jelen-gljive, pa to pomiješamo sa cijelim pistacijama . Zatim kalup dobro namažemo goveđim lojem, na dno stavimo sirovi nadjev debljine jednog prsta, isto tako na stijenke posude, posipamo sa sastojcima i zrezanim na kockice, preko toga stavimo sloj kuhanog nadjeva, pa tako slažemo redom, naizmjenično, dok kalup ne bude pun, na kraju stavimo sirovi nadjev i kuhamo dva sata na pari.