Šipan – najveći među elafitskim otocima

Otok Šipan
Otok Šipan, Foto: Jeremy Couture/Flickr

Čuveni dragulj arhipelaga grada Dubrovnika zasigurno su Elafiti poznati kao skupina otoka gdje možemo ubrojiti tri naseljena, a to su Koločep, Lopud i Šipan. Bogata i dalek apovijest te jedinstvene prirode u kojoj imamo dojam kao da smo zalutali u neka davna vremena zainteresirat će svakog turista koji traži kvalitetan odmor.

Šipan je najveći od tri navedena otoka čija površina iznosi 16 kilometara četvornih, dužine oko 9 kilometara te širine koja varira između 2 i 3 kilometra. Na Šipanu se nalaze dva veća naselja, a to su Šipanska luka na zapadnoj strani otoka i Suđurad na istočnoj strani.

Kad pričamo o ovom otoku, tada pričamo o prostoru bogate povijesti. Naime dovoljno je spomenuti kako se na ovom izuzetno malom prostoru mogu naći 42 stara ljetnikovca i 34 crkve te ljetnikovac Vice Stjepovića – Skočibuhe.

Bitno je spomenuti kako je gradnja poznatog ljetnikovca započela u veljači, a dovršena je u prosincu 1563. godine čiji glavni materijal čini korčulanski kamen. Ljetnikovac se sastojao od obiteljske kuće, dvije kule na tri kata (za obranu od gusara), vrta sa šetnicom pravokutnog oblika, male crkve, lože, mlinice, cisterne u kući i kuli, spremišta, paviljona na terasi te mosta i utvrđenog ulaza.

U ljetnikovcu postoji jedini primjerak drevnog balkona na području Mediterana iz 16. stoljeća, a radi se o renesansnom kamenom umivaoniku reljefno oblikovanih rubova.

Pored bogate kulturne baštine kojom otok obiluje, na Šipanu veći dio prostora zauzima plodno polje, Šipansko Polje, ograđeno s dva vapnena grebena. Na ovom području uzgaja se puno vinove loze, maslina te smokava i badema. Pored toga odlično uspjevaju borovi, čempresi i naravno palme uz ostalo mediteransko drveće i grmlje.

Šipan je idealno mjesto za pobjeći od svakodnevnog života i malo se odmoriti u pravom mediteranskom okruženju gdje jedino možete čuti zvuk prirode koji vas ostavlja bez daha. Saberite misli, udahnite punim plućima, odbacite stres.

Možemo reći kako Šipan dozvoljava da se potpuno opustite i uključite u putovanje u prošlost, u neka davna pomalo zaboravljena vremena, gdje možete saznati o nekadašnjim običajima, načinu života ondašnjih stanovnika.

Šipan je posebno zanimljiv ljubiteljima povijesti i svim onima koji vole izolirana mjesta daleko od velikih turističkih središta.

Autor: S.Š. Foto: Jeremy Couture/Flickr