Sindrom prenaprezanja

prenaprezanje misica

Ozljede mišića, ligamenata, tetiva ili živaca u zglobovima, šakama, rukama ili ramenima koje su posljedica ponavljanih pokreta poznate su kao ozljede zbog ponavljanog prenaprezanja. Uključuju poremećaje poput sindroma karpalnog kanala, tenosinovitisa i tendinitisa. U težim slučajevima, ozljede mogu biti bolne i ograničavajuće, ali mnogo je toga što možete poduzeti da ublažite simptome.

Ozljede zbog ponavljanog prenaprezanja, koje se ponekad nazivaju poremećajem gornjih udova povezanih s radom, posljedica su ponavljanja istog pokreta cijeli dan. To se obično događa na radnom mjestu, zbog višesatnog rada na tipkovnici računala ili na pokretnoj vrpci.

Rizik postoji i kod glazbenika. Štetne posljedice ponavljanog pokreta još pogoršavaju loše držanje, loši radni uvjeti, nedostatak odmora i nedovoljno vježbanje za rastezanje mišića.

Simptomi su bolovi u šakama, zglobovima, rukama ili ramenima, koji se pogoršavaju kretanjem. Ograničenost pokreta, te otekline na gornjoj strani šake ili zgloba. Umor i slabost u šakama, zglobovima, rukama ili ramenima. Simptom može biti i slab stisak ruke i/ili nedostatak snage u zglobu te trnci u rukama.

Ako vaš posao uključuje male pokrete koje dugo ponavljate, svaki sat se pet minuta odmorite. Tijekom odmora se krećite i protežite šake, ruke i ramena.

Izbjegnite ozljede zbog ponavljanog prenaprezanja za računalom.

Podesite visinu stola i stolca. Izaberite stolac s naslonima za laktove i namjestite se tako da su vam podlaktice paralelne s podom.

Neka zaslon bude pod pravim kutom prema prozoru ili najjačem izvoru svjetlosti kako biste izbjegli bliještanje. Neka vam oči budu na istoj visini kao zaslon koji bi trebao biti oko 65 cm od očiju.

Sjedite tako da ste okrenuti ravno prema tipkovnici i zaslonu. Upotrijebite mekane, ali čvrste držače za zglobove kako ih ne biste morali izvijati u vis.

Upotrebljavajte stalak koji drži dokumente na razini pogleda kako ne biste morali svijati vrat dok tipkate.

Čini se da su žene zbog ponavljanog prenaprezanja više sklonije ozljedama nego muškarci. Tako je djelomice zato što prirodne hormonalne promjene tijekom mjesečnice, trudnoće i menopauze mogu izazvati oticanje tkiva, čime se povećava rizik pritiska na živce i ozljede.

Ako je bol i/ili ukočenost jaka, ako se bolovi nastave i dok se odmarate, ako vam je ograničen raspon pokreta te ako opazite propadanje mišića, osobito bliz palca, te ako u ruci osjećate trnce ili vam je potpuno utrnula, potražite liječničku pomoć.

Autor: S.G., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock