Simptomi žutice kod beba

plakanje bebe

Neka će novorođenčad dobiti žuticu nakon rođenja i dobro je znati koji su simptomi žutice kod beba. To je žuto obojena koža tek rođenih beba i njihove sluznice samo nekoliko sati ili dana nakon poroda.

Žuta boja dolazi od žučne boje koja se nakuplja u krvi bebe u većoj količini jer je jetra ne mogu dovoljno brzo riješiti.

Kada žena rodi dijete više nema zaštitu posteljice preko koje se bilirubin izlučivao u majčinu cirkulaciju.

Sada se bilirubin počinje skupljati u djetetovoj cirkulaciji, a sve dok dijete ne počne jesti, u njegovim crijevima neće postojati ni bakterije koje bi pomogle razgraditi bilirubin.

Nakon poroda cijeli bilirubin ulazi u bebina jetra i ne izlučuje se pomoću urina. Jetra još nisu dovoljno zrela i ne mogu ga izbaciti u žuč, a zbog čega nastaje žutica.

To je jedan od razloga zbog čega se inzistira da dijete što prije uspostavi kontakt s majkom, tako što će ga staviti na prsa.

Kako bi se utvrdilo ima li beba žuticu obavlja se potreban pregled kada se nastoji utvrditi sluznica i žutilo kože te koliko je vrijednost bilirubina u krvi.

Pokaže li se da se vrijednosti brzo mijenjaju ili su veće od dopuštenih, provodi se posebna pretraga, fototerapija kada se osvjetljivanjem djetetove kože nastoji utvrditi je li došlo do žutice.

Postoji nekoliko razloga zašto dolazi do žutice kod beba, jedan se odnosi na nedovoljnu mogućnost izlučenja bilirubina.

Do toga može doći zbog majčinog dijabetesa, sepse, poremećaja disanja, određenih metaboličkih bolesti te endokrinih bolesti koje mogu uzrokovati oštećenje jetre.

Razlog pojave žutice može biti i prekomjerno stvaranje bilirubina. Obično ga uzrokuje nedostatak vitamina K, nepodudaranje Rh-faktora od majke i djeteta te nepodudaranje krvnih grupa.

Istraživanja su pokazala da se žutica više pojavljuje kod dojene djece za razliku od one koje su othranjene na formuli.

Pretpostavlja se da je razlog majčino mlijeko koje potiče upijanje bilirubina u crijevima i koje potom odlazi u krvotok.

Žutica se kod beba može primijetiti po simptomima kao što su žute bjeloočnice i žuta koža koja poprima takvu boju zbog pigmenta.

Blagi oblik žutice pojavi se obično kod svih beba u prva dva tjedna nakon poroda. Radi se o fiziološkoj žutici te normalnom procesu uslijed kojeg se razvija organizam bebe.

Bebe koje imaju žuticu obično su mirnije, a potrebno je ih je redovito buditi za dojenje kako ne bi oslabile.

Buđenje neće uvijek biti lagano jer će se dijete tada nalaziti u najdubljem snu. Potrebno je pričekati nekoliko minuta i nakon toga opet pokušati kada više neće čvrsto spavati.

Autor: S.Š., Foto: Ingrid Balabanova/Shutterstock