Simptomi toplinskog udara

toplotni udar

Ljeto nam stiže, te iako sada ne izgleda kao da će tako skoro biti vruće, vjerujte – hoće! Neke će visoke temperature oboriti s nogu i to doslovno! Kada naglo dođu visoke temperature na koje nismo navikli, tijelo se može pregrijati, odnosno možemo dobiti toplinski udar koji može i kod zdravih ljudi izazvati razne posljedice.

Najgore vrućine su one u kontinentalnoj Hrvatskoj gdje vrućine mogu biti praćene visokom vlažnosti bez imalo vjetra. U takvim trenucima lako dolazi do toplinskog udara.

Za vrijeme velikih ljetnih vrućina, dolazi do znojenja, što je prirodna reakcija tijela koje se pokušava na taj način rashladiti. No, kada za tako velikih vrućina tijelo naglo gubi previše tekućine, a time i bitne elektrolite koje ne možemo brzo nadoknaditi, tijelo se više ne može samo rashladiti i nakon toga dolazi do toplinskog udara.

Simptomi toplinskog udara će biti crvena upaljena koža, grčevi i trnci u mišićima, malaksalost, mučnina i povraćanje, nesvjestica, otežano disanje. Toplinski udar će još biti popraćen glavoboljom, padom krvnog tlaka i osjetljivosti na jaku svjetlost.

Pod utjecajem visokih temperatura i neadekvatne zaštite glave, može doći do pojave sunčanice koju nikako ne treba zanemariti. Tu dolazi do pregrijavanja moždanog tkiva pa se krvne žile u mozgu počnu širiti zbog čega može doći do različitih poremećaja u organizmu.

Bilo koju vrstu toplinskog udara ne bi trebalo shvaćati olako jer vam zdravlje može biti doista narušeno, pa čak i pogubno. Kako biste nadoknadili elektrolite, bitno je konzumirati što više vode i slaniju hranu. Ako možete, prilikom ljetnih vrućina, rashladite se u vodi, moru, bazenu, rijeci ili se češće tuširajte mlakom vodom. Toplinski udar je isto kao kada imate povišenu temperaturu. Ako prijeđe preko 40 Celzijevih stupnjeva, velik je rizik od zatajenja organa.

Ako se dogodi toplinski udar vama ili nekom drugom, odmah potražite liječničku pomoć, a ako ona nije odmah moguća, morate se hidratizirati što prije i rashladiti tijelo u vodi ili staviti na tijelo hladne obloge kako biste smanjili tjelesnu temperaturu.

Autor: S.G., Foto: Robert Kneschke/Shutterstock