Simptomi PMS-a

bolna menstruacija

Boli li vas trbuh? Imate li grčeve i neprekidno ste tužni? Glavobolja vas skoro nikada ne zaobiđe i najradije bi određene dane prespavali? Dobro došli u klub svih onih žena koje imaju predmenstrualne sindrome ili PMS. Kako ga ublažiti i može li se spriječiti?

Svaka žena je za sebe i ne reagiraju sve na podjednak način, zbog čega je teško utvrditi univerzalni lijek koji će pomoći ublažiti simptome nadolazeće menstruacije. Mnoge žene znaju pomiješati simptome trudnoće i PMS-a jer se radi o sličnim znakovima.

Zašto dolazi do PMS-a? Postoje razni razlozi, a među njima su način života i organski razlozi poput endometrioze, mioma ili upale koju su nekada imale, zbog čega na kraju simptomi mogu biti jače izraženi.

Današnji način života uzrokovao je razne tegobe i teže oblike bolesti, pa tako i izraženije znakove predmenstrualnog simptoma zbog čega mnoge žene posežu za tabletama protiv bolova. Stručnjaci savjetuju pronalazak načina opuštanja, koji će vam pomoći da se riješite negativne energije i stresa koji kasnije dolazi. Za sve ostalo potrebno je obratiti se liječniku.

Bolovi u trbuhu

Jedan od simptoma koji ukazuju na dolazak mjesečnice su bolovi u donjem dijelu trbuha i grčevi te probadanje u donjem dijelu leđa. Spomenuti simptomi mogu ujedno biti i znakovi trudnoće, ali na to možete posumnjati ako pratite svoje cikluse i radite na tome da zatrudnite. Bilo bi dobro ako možete pretrpjeti bol (ako nije previše jaka) nego piti tablete.

Osjetljive grudi

Osjetljive grudi su još jedan pokazatelj da se nalazite u posebnom razdoblju kada će vas možda i najmanja sitnica rastužiti ili razljutiti. Ne morate se zabrinjavati ako su vam grudi teške, a bradavice bolne, to je normalno i proći će nakon što dobijete mjesečnicu.

Jake glavobolje

Neke žene imaju problema s glavoboljama i tako isto mogu znati da imaju PMS. Bol ublažavate tabletama za koje možete tražiti recept osim ako se ne radi o onima u slobodnoj prodaji.

Problemi sa spavanjem

Nesanica je još jedan predmenstrualni sindrom koji će proći prije nego što trebate dobiti mjesečnicu. Kod nekih žena je povezana i s povećanom količinom stresa.

Dobro je što simptome možete ublažiti na razne načine, a važno je znati nositi se s njima na pravilan način i znati kako reagirati. Nekima će pomoći vježbanje, a ostalima opuštanje bilo samo ispred televizora ili u kadi ispunjenoj s nekoliko kapi eteričnog ulja.

Autor: S.Š., Foto: Jose AS Reyes/Shutterstock