Šilo, malo mjesto na Krku

mjesto šilo na krku
Mjesto Šilo na Krku, Foto: www.krk.hr

Šilo na otoku Krku se smjestilo na sjeveroistočnom dijelu otoka, u općini Dobrinj. Dobrinj je oduvijek bio kulturno, povijesno i opće središte općine koja broji 21 naselje. Unutar općine, Šilo je mjesto koje ima najdulju turističku tradiciju. Mjesto je smješteno u zaštićenoj uvali Stipanja koja se nalazi u neposrednoj blizini Crikvenice.

Ukoliko imate potrebu otići na kopno, u ovom ćete mjestu naići na mnoge prijevoznike koji vas po niskoj cijeni vode u Crikvenicu. Put nije duži od nekoliko nautičkih milja koje vode preko Vinodolskog kanala. Još jedna prednost Šila je što se nalazi u neposrednoj blizini Krčkog mosta, samo 20-ak km udaljen.

Šilo je poznato po svojim brojnim lijepim, osunčanim i prirodnim šljunčanim plažama, a posebno je poznata pješčana plaža koja se nalazi ovdje a idealna je za malenu djecu. Uz kupanje i sunčanje, Šilo i okolica mogu ponuditi nešto i za one pustolovnog duha.

Tako se u blizini Šila nalazi potopljeni brod “Peltastis”, a zahvalno njemu Šilo je jedno od najzanimljivijih ronilačkih odredišta u Hrvatskoj.

U mjestu se njeguje i ribarska tradicija, pa su brojne ljetne večeri u znaku ribarskih večeri koje su veoma atraktivne turistima. Od ostale turističke ponude Šila, izdvajaju se brojni teniski tereni, športsko-zabavne priredbe i razne rekreacije na moru.

Smjestiti se možete u privatnim ili hotelskim i apartmanskim smještajima, a uređen je i prekrasan autokamp nedaleko od centra mjesta.

U posljednje se vrijeme populariziralo i maleno mjesto koje se nalazi povrh Šila, mjesto Polje. U njemu turisti mogu vidjeti autohtone građe sela i tradicijski život starih mještana. Samo se nekoliko km sjevernije nalazi još jedna atrakcija a to je uvala u Čižićima.

U ovom je mjestu obala jako razvedena, dok se u neposrednoj blizini nalaze i plaža sa ljekovitim blatom. Mogu se vidjeti brojni turisti koji su premazani crnim blatom koje je izrazito ljekoviti i obogaćeno sumporom.

U ovoj se regiji na otoku Krku može naći na prekrasne autohtone restorane, konobe i vinograde. Ovaj je kraj svjetski poznat po svojim vinima.

Dok se vozite automobilom, većina obradivih površina bit će prekriveno vinogradima pa područje podsjeća na Toscanu. Boravite li ili prolazite ovim krajem, nikako nemojte propustiti probati poznatu vrbničku žlahtinu.

Autor: M.T. Foto: www.krk.hr