Silba, otok bogat bujnom vegetacijom

Otok Silba
Otok Silba, Foto: TZ mjesta Silba

Silba je otočić, okružen Silbanskim i Olibskim kanalom. U neposrednoj blizini otoka nalaze se otoci Premuda, Olib i zanimljiv otočić Grebena.

Silba je doista zanimljivog oblika koji je rijedak za otok, oblik bata, s tim da je na polovici širok svega 700 metara sa širom stranom na sjeveru. Od naselja treba spomenuti Silbu.

Ovaj otok ime je dobio prema rimskom nazivu šume – Silva, što znači kako povijest otoka seže još u ilirsko doba kad je već bio naseljen. O rimskom dobu svjedoče tragovi kao što su nalazi novca, olupine brodova i sarkofaga. Hrvati su došli u 8. stoljeću. Bitno je spomenuti kako je spominje i sam Konstantin Porfirogenet.

Silba je zapravo mali otok čija dužina iznosi svega 8 km sa naseljem Silbom na njegovu najširem dijelu. Ako ste u potrazi za amirnim odmorom iamjte na umu kako Silba nema hotela ni prometa, što vam pruža sve potrebne uvjete za potpuni odmor u kojem ćete moći ponovo pronaći svoju unutarnju ravnotežu.

Otok Silba poznat je po bujnoj vegetaciji, lijepim pješčanim i šljunčanim plažama te izrazito čistom i toplom moru sa uobičajenim vjetrom poznatijim kao maestral. Silba je prije svega pogodna za nautičare i jedrenje na dasci koje privlači sve više poklonika u neprekidnoj potrazi za idealnim mjestom na Jadranu gdje bi mogli surfati.

Iako na otoku nema hotela, to ne znači da nema drugih sadržaja. Možemo spomenuti nekoliko restorana, kafića, trgovina, poštu, mijenjačnicu te info – pult, odnosno ured gdje možete dobiti sve potrebne informacije.

Moramo spomenuti jednu od najljepših plaža na otoku pod nazivom Šotorišće, a nalazi se u samom mjestu. Inače treba spomenuti kako na otoku postoje brojni puteljci koji će vam olakšati da dođete do skrivenih uvala i plaža koje Silba ima za ponuditi.

Silba je zaista najbliže što ćete doći raju na zemlji.

Autor S.Š. Foto: TZ Silba