Šibenik, grad uskih kamenih uličica

kupola katedrale sv. jakova
Kupola katedrale sv. Jakova, Foto: BuzzWoof/Wikimedia

Grad Šibenik nalazi se u središnjoj Dalmaciji i centar je Šibensko-Kninske županije što se tiče politike, industrije i svakako turizma. Pod svojim sadašnjim imenom prvi puta se spominje 1066. godine u dokumentu kralja Petra Krešimira IV. Zanimljivo je kako, za razliku od mnogih drugih hrvatskih povijesnih gradova, Šibenik nisu nastanili osvajači svojim stanovništvom već direktno Hrvati.

Iako se tokom povijesti nalazio i pod venecijanskom i pod austrijskom vlašću ipak već 1872. bira kao svoga župana Hrvata Antu Šupuka, koji je ostavio važan utisak i pogurao grad u novo stoljeće modernizirajući ga uspostavljanjem jedne od prvih uličnih rasvjeta na ovom području. Jedno vrijeme bio je zatim pod talijanskom vlašću da bi ga nakon Drugog svjetskog rata preuzela Jugoslavija i naposlijetku pripada Hrvatskoj nakon proglašenja samostalnosti.

Smještaj na području gdje Krka ulijeva svoju vodu u Jadransko more pruža nezaboravne vidike i nećete požaliti dočekate li zoru u uskim kamenim uličicama ili pak odlučite jedne većeri istražiti sve najzakučastije kuteve ovoga grada. U središtu grada ćete naići na spomenik već spomenutom Petru Krešimiru zbog kojeg je grad izašao iz anonimnosti pa se često i naziva “Krešimirovim gradom”.

Grad je najviše procvao tokom četitri stoljeća za vrijeme kojih su na vlasti bili Mlečani. Upravo u ovom razdoblju nastaju najljepši potezi grada koje nipošto ne smijete propustiit vidjeti zateknete li se na njegovim kamenim ulicama. Nikako ne smijete zaobići katedralu sv. Jakova koja je niknula bez ikakva vezivna materijala pod vještim ravnanjem majstora kao što su Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac.

Ovaj kasnogotički i renesansni graditeljski pothvat toliko je rijedak da je uvršten  na UNESCO-v  popis svjetske kulturne baštine. Uđite unutra stanite ispod kupole i promatrajte zrake koje se kroz vitraje na kupoli ulijevaju u prostor. Doista nezaboravno iskustvo.

Kada ste već tamo nikako ne smijete propustiit razgledati i Kneževu palaču, kao i tvrđave Šubićevac i Sveti Ivan te otočnu tvrđavu Sveti Ivan. Šibenik krije još mnoge tajne, upustite se u istraživanje ovoga grada koji nam je dao jednog od največih hrvatskih sportaša, Dražena Petrovića. Uživajte u razgledavanju i skoknite i do nacionalnog parka Krka, nećete požaliti.

 Autor: L.K. Foto: BuzzWoof/Wikimedia