Shiatsu, učinkovita metoda liječenja

žena na liječenju
Žena na liječenju, Foto: oliveromg/Shutterstock

Prije 2.000 godina nastala je jedna od najučinkovitijih metoda liječenja koja svoje korijene vuče iz Japana. Shiatsu je poznata kao tradicionalna terapija koja svoj naglasak stavlja na dodir. Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća došlo je do njenog širenja i van granica Japana, tako da se danas koristi diljem svijeta kao međunarodno priznata metoda.

Shiatsu je zamišljen kao terapija koja u sebi objedinjuje načela Orijentalne i Zapadnjačke medicine tako što je uzeo najbolje iz oba svijeta i odlučio to primijeniti u svakodnevnom životu svim ljudima kojima treba pomoć.

Poznato je kako se danas pruža u sklopu raznih bolnica kao nadopuna prijašnim terapijama kroz koje je pacijent morao proći, a sve u svrhu prevencije raznih bolesti. Filozofija i način rada nalikuju akupunkturi, ali za razliku od nje ovdje se ne koriste igle.

Sama riječ Shiatsu znači pritisak prstom, a za razliku od ostalih masaža primjenjuje se na strunjači, jer je tako lakše kako osobi koja izvodi Shiatsu i pacijentu koji leži. Terapija se provodi preko odjeće, pa se pacijent može opustiti i na tretman doći obučen čak i u trenirci.

Prije početka tretmana svaka osoba će imati razgovor sa stručnom osobom koja će izvesti tretman. Prije nego što započne terapeut mora znati povijest bolesti i zašto je došlo do određenih tegoba.

Prilikom razgovora uspostavlja se dijagnoza cijelog tijela i promatraju promjene boje kože, lica te boje glasa. Terapeut se posebno koncentrira na respiratorni sustav, jer upravo on ima važnu ulogu tijekom tretmana. Dubokim disanjem tijelo se brže opušta i omogućava bolji protok energije.

Pritisak palcem primjenjuje se kada u tijelu postoje blokade. Njime se pritišću točke koje omogućavaju bolji krvotok. Shiatsu je i više nego učinkovit kod probavnih smetnji kao što je Kronova bolest, refluks kiseline, mučnina i proljev.

Pomaže i kod problema dišnog sustava poput bronhitisa i alergije. Stručnjaci ga primjenjuju i kod slučajeva emocionalnih poteškoća, neuroloških bolesti te mišićnih problema i tegoba specifičnih za žene, poput PMS-a.

Autor: S.Š.  Foto: Sandra Kemppainen/Shutterstock