Sharm el Sheikh, biser Crvenog mora

Plaža u Sharm El Sheikhu, Foto: robert_hornung/Flickr

Oaza, raj, egzotika… svi ovi pojmovi opisuju Sharm el Sheikh kao najprivlačnije turističko odredište Crvenog mora. To je mjesto puno prekrasnih plaža gdje u samom plićaku možete vidjeti ribe za koje niste ni mogli pomisliti da postoje, zatim savršenu ponudu za ronioce koji imaju priliku vidjeti savršeno čisto more ispunjeno prekrasnim koraljnim grebenima te egzotičnim ribicama u raznim bojama.

Kao centar ljetovališta navodi se Na’ama Bay gdje možete naići na mnoštvo dućana, noćnih barova koji su u velikom broju posjećeni ne samo noću nego i danju.

U Na’ama Bayu i bližoj okolici nalaze se hoteli. To su ekskluzivni hoteli od kojih svaki ima svoju plažu, puno zelenih površina, misleći pritom na brojne vrtove koji gostima mogu poslužiti kao oaze mira. Ti hoteli također nude razne sadržaje, za svakoga ponešto.

Što se tiče ronjenja, više lokacija je navedeno u ponudi; Ras Mohamed, Ras Om El Sid, moreuzu Tiran i grebeni kao što su Thistlegorm i Dunraven.

Osim ronjenja, u ponudi se može naći i safari kao najbolji način da osjetite čaroliju pustinje. Postoji više tura koje se nude za razgledavanje pustinje s vodičem, a na vama je da se odlučite za jednu od njih, a preporučamo onu koja uključuje panoramu izlaska sunca preko planina u zoru. Osim safarija tu su razni golf tereni koji ni one najkritičnije neće ostaviti ravnodušnima.

Ako ste ljubitelj prirode, pored safarija i ronjenja,  zaputite se jedno 2 km južno od grada i ugledat ćete veliki greben koji pruža fantastičan pogled na luku. Kako vidimo, zabavnih sadržaja stvarno ne nedostaje, može se reći kako su si dali truda da zadovolje svačiji ukus.

Osim što roniocima pruža prizor savršenstva dok se nalaze ispod mora pri istraživanju njegovih bogatstava, ima još razloga da se odlučite za put u ovo krasno ljetovalište. Pored svojih prirodnih ljepota nije naodmet spomenuti kako temperatura mora iznosi od 19 stupnjeva pa na više. Isto tako, dok je kod nas zima, oni bilježe ugodnih i toplih 30 stupnjeva. Pored ronjenja, pruža vam se prilika da jašete na devama, posjetite beduinsko selo i malo bolje upoznate njihovu kulturu, da se vozite džipovima i motorima po pustinji i jednostavno uživate.

Dok ste tamo, izbjegavajte nepotrebno cjenkanje s trgovcima, visoke ljetne temperature te ronjenje u Ras Mohammedu bez peraja.

Izvor: Put oko svijeta, Foto: robert_hornung/Flickr