Sezonsko povrće

Sezonsko povrće poriluk, Foto: Photoxpress

Sigurno ste se više puta zapitali u kojem to povrću možete uživati trenutno, odnosno koje je to povrće koje trenutno raste i koje je prije svega svježe. Ako ste se zapitali zašto je bitno, pokušajte malo razmisliti o tome koliko vitamina i vlakana možete naći u nečem što nije dugo stajalo i nije moralo prolaziti dodatnu proceduru na raznim carinama.

Pokušajte voditi računa o tome i prilikom svake kupnje orijentirajte se prema onom voću i povrću tipičnom za ovo doba godine. Osim što se radi o svježim proizvodima bitno je spomenuti i kako sve te namirnice koje trenutno uspijevaju nisu genetski modificirane.

Ne tako davno nije bila moguća kupovina namirnica kojima nije bilo vrijeme, ljudi su kupovali voće i povrće koje je uspijevalo tada, a tome je bilo tako, jer nije postojala velika količina uvoza. Teško da se moglo dogoditi da rotkvice kupite u jesen, ili možda ljeto.

Jesen i zima doba su godine kada svi trebaju raditi na jačanju organizma, budući da dolaze niske temperature i organizmu su potrebne namirnice bogate prije svega C vitaminom. Tu prije svega treba nabrojati kupus i kelj, koji obiluju spomenutim vitaminom.

Matovilac nikako ne smijete izbjegavati, osim što ne sadrži previše kalorija, bogat je vitaminima C i E, folnom kiselinom i željezom. Osim matovilca tu je i poriluk poznat po svom antibakterijskom djelovanju.

Celer je namirnica bogata kalijem, kalcijem i B vitaminom. Pozitivno djeluje na mokraćni sustav. Prokulice su dobre ponajviše zbog povoljnog djelovanja koje imaju u slučaju raka i drugih težih bolesti.

U proljeće bi bilo najbolje posegnuti za mahunarkama koje su izuzetno korisne za rad probavnog trakta te isto tako kao prevencije u slučaju pojave raka debelog crijeva. To je doba godine kada najviše treba misliti na detoksikaciju organizma.

Ljeti trebate voditi računa o nabavi patliđana, paprike, paradajza, krastavaca, slatkog kukuruza i naravno graška. Isto tako pokušjate svoju prehranu obogatiti namirnicama koje će vam pomoći da što lakše izdržite visoke ljetne temperature.

Autor: S.Š., Foto: Photoxpress