SEO savjeti za PR objave

seo
SEO

Iako je prošlo i više od 10 godina od pokretanja Google tražilice, PR branša u Hrvatskoj nije prihvatila SEO (optimizaciju za tražilice) kao legitimnu metodu privlačenja posjetitelja i dizanja rejtinga korporativnih stranica odnosno stranica proizvoda koje komuniciraju potencijalnim klijentima. Iz tog razloga, odlučio sam istim tim PR stručnjacima pružiti “helping hand” i uputiti ih u male tajne velikih SEO majstora.

1. Objavite PR na što većem broju portala

Ako vam je cilj da pr bude objavljen na što većem broju portala (samim time dobijate veći broj linkova odnosno veću važnost na tražilicama), a vjerujem da jest, inače PR odjel baš i nema previše smisla, onda tekst morate prilagoditi portalu kojem taj tekst šaljete.

Recimo da imate članak koji želite objaviti na različitim tematskim portalima. Morat ćete ga prilagoditi svakom pojedinom portalu kako bi uopće bio razmatran za objavu. Moja preporuka je da napravite barem 3 različite verzije teksta.

Idealno bi bilo da se čujete s urednikom portala ili novinarom zaduženim za pojedinu rubriku i pitate ga kako možete prilagoditi članak da bi ga oni objavili na svojoj stranici.

2. Koristite ključne riječi unutar naslova

Ako želite biti bolje rangirani za riječ “izleti” na Google tražilici, iskoristite tu ključnu riječ riječ u naslovu PR-a i po mogućnosti u samom početku naslova npr. “Povoljni izleti u Češku za doček nove godine”.

3. Koristite ključne riječi kao linkove unutar teksta.

Većina stručnjaka za PR koristi nešto tipa www.nazivtvrtke.com kao link na web stranice tvrtke. Vjerojatnost je da ste za ime svoje tvrtke već i onako na prvoj poziciji u Google tražilici pa je to potpuno nepotrebno. Ok, definitivno ima neki brand value efekt, ali nije sve u brandingu, nešto je i u klijentima :-)

Primjer: “Ekologija.com.hr je web portal sa temama kao što su ekologija i zaštita okoliša. Prehrana, izvori ekološke energije, eko sustav, zagađenje i klimatske promjene samo su neke od tema.” Na taj način će se cijela domena ekologija.com.hr bolje rangirati za ključnu riječ ekologija, a rubrika klimatske promjene za frazu klimatske promjene.

4. Platite sponzorirani članak ako to ima smisla

Članak na portalima kao što su monitor.hr, net.hr i index.hr je must have ako idete u veću pr kampanju. Testirao sam sva 3 portala i mogu vam reći da pali izvrsno, pogotovo za branding. A ako prodajete neki normalan proizvod, investicija će vam se vratiti isti dan.

Također, većina članaka ostaje negdje u arhivi, pa možete računati i na bolji Google rejting.

5. Koristite Blogove, Twitter i ostale društvene mreže

Ako niste znali, tražilice indeksiraju i razne društvene mreže. Nije sramota otvoriti blog na portalu kao što je blog.hr s poddomenom imetvrtke.blog.hr i tamo objavljivati sve PR članke.

Autor: Filip Višić