Selca, mjesto u znaku kamena

mjesto selca

Na jednom od naših najpopularnijih otoka nalaze se Selca, mjesto te istoimena općina udaljena samo tridesetak km od glavnog grada Supetra. Općina obuhvaća 4 mjesta kao što su Sumartin, Selca – Puntinak, Novo Selo i povijesni centar Selca. Ovaj dio otoka poznat je zbog mnoštva netaknute prirode i bogate kulturne baštine.

Svatko tko se barem jednom zaputio prema mjestu Selca imao je osjećaj kao da je ušao u jedan posve drugi svijet. Malo gdje ćete na otoku moći svjedočiti zdanjima od kamena kao što je to u Selcima koja se nalaze na istočnom dijelu otoka na brdu Pliša.

U prilog tome idu kamenolomi koji su razmješeni oko mjesta te palače gdje je svaki kamen obrađivan s velikom ljubavlju. Osim njih tu su kuće težaka i građana, brojni kipovi žitelja mjesta te mala crkva Gospe od Karmena na dnu mjesnog trga.

Mjesto nije uspjela uništiti katastrofa kada ga je zapalio talijanski okupator 1943. godine. Radilo se o velikom požaru koji je tri dana gutao mjesto. Na ovaj strašan događaj podsjećaju ruševine kuća koje se nikad nisu obnovile.

Život je unatoč tome uspio opstati i ljudi su se počeli vraćati, a zahvaljujući tome Selca su danas simpatično mjesto koje privlači brojne turiste. Nad cijelim mjestom danas dominira crkva Krista Kralja.

Poznata crkva je monumentalna neoromanička građevina s najvišim zvonikom u biskupiji. Crkvu su gradili kamenoklesari koji su se potrudili fino isklesati kamene blokove u želji kako bi na samo jednom pročelju pokazali svu raskoš svog znanja.

Na istom se trgu nalazi i stara župna crkva. Na trgu se između crkvi ponekad znaju okupiti pjesnici povodom manifestacije Croatia rediviva, čitajući stihove poznatih pjesama.

Boravak u mjestu Selca ispunjen je šljunčanim plažama, tirkiznom bojom mora i druženjima u lokalnim restoranima uz ukusna i tradicionalna jela s otoka.

Autor: S.Š., Foto: Johan_R/Shutterstock