Šećer kokosove palme

kokos

Jeste li već čuli za šećer kokosove palme? Kokosov šećer je još poznat kao šećer kokosove palme i palmin šećer, a radi se o jednom od popularnih zaslađivača u kuhinji. Popularan je najviše zbog toga što je ugodnog okusa i vrlo zdrav.

Kokosov šećer

Godinama se koristi u Aziji, omiljen je u Indoneziji, a sve popularniji je i u ostatku svijeta. Kako bi se dobio šećer kokosove palme iskorištava se stablo, ali ga se pri tome ne oštećuje te se ne utječe na njegovu sposobnost davanja ostalih proizvoda od kokosa.

Kokosov šećer se dobiva od nektara koji se sakuplja zarezivanjem kokosova cvijeta, a najbolji šećer se radi isparavanjem kokosovih cvjetova sve dok u posudi ne ostanu kristalići.

Isparavanje se radi pri 40 stupnjeva i traje oko 2 sata, a zbog niske temperature minerali, enzimi i vitamini ostaju čitavi. Ovaj šećer ima ugodan okus koji najčešće podsjeća na okus bijelog šećera, ali je puno zdraviji od njega.

Kokosov šećer se radi od cvjetnih pupova kokosove palme, a izvor je vitamina C, nekoliko aminokiselina, brojnih minerala, vitamina B1, B2, B3 i B6. Sadrži četiri puta više magnezija, dvostruko više željeza i deset puta više cinka nego što sadrži smeđi šećer koji je zdraviji od bijelog šećera.

Odličan je u borbi protiv viška kilograma jer regulira omjer kolesterola u krvi, smanjuje osjećaj gladi i suzbija apetit. Pogodan je za uravnoteženu i zdravu prehranu.

Upravo zbog niskog glikemijskog indeks odlična je namirnica za dijabetičare, a zaslađivači koji su izvedeni iz šećerne trske previše opterećuju gušteraču zbog visokog glikemijskog indeksa.

Javorov sirup isto tako ima visok glikemijski indeks kada se uspoređuje s kokosovim šećerom, a glikemijski indeks je stopa koja pokazuje kolikom brzinom u krvi raste stopa šećera nakon konzumiranja određene vrste hrane.

Nizak glikemijski indeks pokazuje hranu koja se sporije apsorbira što onemogućuje porast inzulina do onih razina koje narušuju zdravlje, a visok glikemijski indeks pokazuje da organizam brzo apsorbira hranu istovremeno povisujući šećer u krvi, čime se automatski navodi gušterača da luči velike količine inzulina.

Kokosov šećer se može koristiti svakodnevno kao odlična zamjena za bijeli šećer, a okusom podsjeća na smeđi šećer i ne mijenja aromu jela. Može se dodavati hladnim i toplim pićima, žitaricama, zelenim kašastim sokovima, raznim desertima i voćnim salatama.

Odličan je za izradu slastica i zaslađivanje napitaka. Odlučite li koristiti šećer kokosove palme za izradu kolača uzmite u obzir da 100 g zdravog šećera predstavlja zamjenu za 100 g smeđeg ili bijelog šećera.

Popularan je u pripremi tajlandskih i kineskih jela te kao neizbježan sastojak za brojne kreme te smjese za piling, budući da uspješno uklanja mrtve stanice i čisti površinski sloj kože.

Piling od kokosa

Zahvaljujući pilingu od kokosa vaša će koža dobiti potrebno osvježenje. Od sastojaka su vam potrebne 3 žlice suhe lavande, pola šalice kokosovog ulja i pola šalice šećera. Sve sastojke dobro promiješate i stavite u posebnu posudu. Smjesu možete lagano utrljati na kožu i nakon toga isprati.

Iskoristite sve prednosti koje kokos ima za bolje zdravlje cijelog tijela, bilo da se radi o ulju ili možda šećeru.

Autor: A.Z., Foto: Robert Wetzlmayr/Wikimedia