Savjeti za zdravu prehranu

rezanje povrća

Kave su vaše navike? Kuhate li redovito ili se oslanjate na hranu koju kupite u dućanu, a koja je skoro gotova i treba ju samo podgrijati? Neki će potvrditi kako se ovakvog načina života drže zbog nedostatka vremena dok će ostali izjaviti kako je to zato što se boje sami skuhati jelo.

Strah najviše proizlazi iz razloga što smatraju kako nemaju dovoljno potrebnog znanja da bi napravili ukusno jelo u kojem će uživati cijela obitelj. Ali za napraviti pravu poslasticu potrebna je samo volja. Uz nekoliko recepata u kojima je detaljno objašnjen svaki postupak, kuhanje će postati zabavno i kreativno, a strah od neuspjeha će jednostavno nestati.

Pored toga što bi bilo dobro promijeniti prehrambene navike, a koje se odnose na činjenicu koliko vremena provedete u kuhinji, zdrava prehrana podrazumijeva i način kako kupujete i čuvate svoje namirnice. Oni su još jedan od faktora koji će doprinijeti boljoj kvaliteti života.

Kako bi kupili najbolje važno je da kupujete svježe namirnice i to u skladu sa svojim potrebama. Tako ćete uspjeti uštedjeti na prostoru za čuvanje namirnica i bolje ćete iskoristiti vrijeme koje vam je preostalo za kupovinu.

Kupujete li meso koje je već pakirano provjerite da kutija negdje nije oštećena i da rok trajanja ne istječe već drugi dan. Bilo bi najbolje kupovati odvojene i manje komade mesa u mesnici jer ćete samo tako biti sigurni da meso nije nigdje potamnilo ili se sasušilo. Dok je zapakirano to ne možete provjeriti.

Sveže namirnice kao što su meso te voće i povrće kupujte za najviše tri dana unaprijed. Pridržavajte se preporuka proizvođača o načinu čuvanja namirnica kako ne bi smanjili kvalitetu onog što ste kupili.

Kada odmrzavate meso izbjegavajte otapanje u vrućoj vodi kako meso ne bi dobilo ružan miris. Možete ga otapati u hladnjaku (izvadite ga dan ranije) ili hladnoj vodi koju ćete mijenjati nekoliko puta. Nakon što ste narezali meso na dasci nemojte ju odmah upotrebaljati za rezanje drugih namirnica nego ju prije toga operite.

Kuhanje ima nekoliko prednosti, a pored toga što možete kontrolirati namirnice koje pojedete pa tako i količinu soli koju ste dodali, vlastita priprema jela pridonosi i boljem zdravlju te idealnoj težini.

Autor: S.Š., Foto: sinicak/Shutterstock