Savjeti za zdravo kuhanje

pravila zdravog kuhanja

Velika je razlika između kuhanja kod kuće i industrijskog kuhanja. Kod kuće se ne morate pridržavati strogih higijenskih standarda, ali postoje pravila kojih bi se svatko tko radi s hranom ili kraće u kuhinji trebao pridržavati.

Nakon kupovine idealno bi bilo pridržavati se takozvanog pravila 30 minuta: to znači da biste kod transporta toplinski lonac (informacija o načinu čuvanja namirnica koju preporučuje proizvođač, a koja utječe na rok trajanja) smjeli prekinuti najviše na 30 minuta. Dakle, hlađene ili zamrznute namirnice u tom bi se roku trebale naći u vašem hladnjaku ili zamrzivaču.

Svakako se uvijek pridržavajte preporuke proizvođača o načinu čuvanja namirnice – u protivnom bi moglo doći do smanjivanja kvalitete kupljene hrane.

Kod termičke obrade upotrebljavajte minimalne količine masti. Za pečenje koristite kvalitetne tave presvučene slojem koji ne lijepi te ih prije stavljanja namirnica dobro zagrijte.

Nikad ne bodite meso koje se peče, sok iz mesa bi istekao, a meso ostalo suho. Iznimka je ostala upotreba toplomjera za mjerenje temperature unutar komada mesa, što je važno zbog moguće zaraze od nedovoljne termičke obrade.

Unutarnja temperatura piletine trebala bi biti 79 Celzijusovih stupnjeva, kod odrezaka i pečenja (npr, rostbeaf) minimalna temperatura u jezgri iznosi 71 Celzijusovih stupnjeva, kod srednje pečenog, a 76 stupnjeva kod dobro pečenog mesa.

Lako ćete prepoznati je li riba gotova: meso ne smije biti prozirno i staklasto, već bijelo i neprozirno te se kod nabadanja na vilicu treba lijepo odvajati po vlaknima.

Namirnice termički obrađuju samo onoliko vremena koliko je neophodno, dulja termička obrada prouzročit će nepotrebno stvrdnjavanje mesa, a povrće će promijeniti okus i izblijediti.

Povrće ako je moguće, nemojte kuhati u vodi, bolje je kuhati ga na pari. Ako koristite svježe začinsko bilje, u jelo ga stavljajte tek pri kraju kuhanja, okus će biti intenzivniji i sačuvat će korisne tvari.

Ako gotova jela ne konzumirate odmah nakon kuhanja, nego ga nosite sa sobom na posao, morate ga što prije ohladiti, posebice u okviru kritične granice 49 Celzijusa do 10 Celzijusa koja je raj za bakterije. Velike dijelove hrane razdijelite na manje koje ćete staviti u posudice kako bi se što prije ohladile. Kad ih stavljate u hladnjak na hlađenje, nikada ih ne pokrivajte poklopcem ili folijom – važno je da hladni zrak može kružiti oko njih. Porcije jela zatvorite tek kad su se potpuno ohladite.

Neka je vaša kuhinja uredna kako biste izbjegli prekomjerno množenje bakterija. Prije svakog kuhanja temeljito operite ruke i radnu plohu.

Posuđe i kuhinjske potrepštine nakon korištenja uvijek operite u vrućoj vodi ili perilici posuđa na višoj temperaturi.

Za brisanje zaprljane radne plohe ili stola radije upotrijebite papirnate ručnike koje ćete nakon upotrebe baciti.

Autor: S.G., Foto: Dmytro Mykhailov/Shutterstock