Savjeti za zdravije srce uz malo truda

Zdravo srce, Foto: S_L/Shutterstock

Unatoč značajnom smanjenju stope smrtnosti, boljoj dijagnostici i učinkovitijem liječenju, bolesti srca i krvnih žila i dalje su najčešći uzrok smrti u svijetu. Iz toga razloga je jako važno promijeniti način života uvođenjem malih, ali iznimno važnih zdravih navika.

Osigurajte dovoljno sna

Raniji odlazak na spavanje i dovoljno sati kvalitetnog sna povoljno djeluju na zdravlje našeg srca i krvožilnog sustava. Kako biste uspostavili pravilnu rutinu spavanja koja će vam osigurati dovoljno sna, nastojte svaku večer odlaziti na spavanje u isto vrijeme. Isto vrijedi i za buđenje, a ovog pravila se treba držati i tijekom vikenda.

Pripazite na masnoću i šećer

Povećana razina lošeg kolesterola može dovesti do nakupljanja plaka na arterijama, a loši kolesterol najčešće dolazi iz zasićenih i trans masnih kiselina koje se nalaze u procesuiranoj i prženoj hrani, punomasnim mliječnim proizvodima i crvenom mesu. Izbacite ovakve namirnice iz prehrane i redovito provjeravajte kolesterol.

Potrebno je paziti i na razinu šećera u krvi jer visoka razina može oštetiti arterije i povećati rizik od srčanih bolesti. Ako ste stariji od 40 godina, trudni ste, imate višak kilograma ili neki drugi rizični faktor koji pogoduje razvoju dijabetesa, trebali biste redovito provjeravati šećer u krvi.

Budite aktivni

Preporučuje se svaki tjedan umjereno vježbati barem 150 minuta. Možete odabrati bilo koju aktivnost koja će vas natjerati da se pokrenete i oznojite. I nekoliko minuta brzog hodanja je također korisno za početak. Osim što je potrebno poraditi na pojačanoj aktivnosti, također treba obratiti pozornost na količinu vremena koje provedete sjedeći. Duža razdoblja sjedenja i mirovanja treba prekinuti povremenim pauzama tijekom kojih ćete prošetati ili obaviti neku drugu aktivnost koja uključuje bilo koji oblik kretanja.

Prestanite s pušenjem

Osim što biste trebali što prije prestati s pušenjem, preporučljivo je i što više izbjegavati boravak u društvu ljudi koji puše. E-cigarete koje su u posljednjih nekoliko godina postale popularna zamjena onih običnih također treba izbjegavati. Iako sadrže manje štetnih sastojaka, ni one nisu dobre za zdravlje.

Održavajte prikladnu tjelesnu težinu

Najlakši način da saznate trebate li smršavjeti je da saznate svoj indeks tjelesne mase (BMI). Odrasle osobe čiji indeks tjelesne mase prelazi 25, a osobito 30, trebaju promijeniti životne navike kako bi spriječili nepoželjne posljedice poput hipertenzije, bolesti srca, dijabetesa, moždanog udara, artritisa, karcinoma, problema s disanjem itd. Promjena životnih navika prvenstveno se odnosi na prehranu i tjelesnu aktivnost.

Pronađite hobi

U današnjem užurbanom svijetu gotovo je nemoguće izbjeći stres, ali postoje načini na koje se možemo lakše nositi s njim. Jedan od tih načina je pronalazak hobija. Odvojite malo vremena za sebe, istražite što vas zanima i pronađite hobi koji će vas ispunjavati i uveseljavati.

Autor: A.V., Foto: S_L/Shutterstock