Savjeti za zdrav doručak

zdravi doručak

Svaki vaš doručak bi se trebao sastojati od namirnica koje su bogate prehrambenim vlaknima i proteinima. Takve namirnice će vam dati potrebnu energiju za početak dana. Prvi jutarnji obrok poboljšava zdravlje, te je najbitniji obrok u danu. Namirnice koje su pune masti i šećera, u rano jutro, samo stvaraju suprotan učinak od željenog. Koje namirnice trebate izbjegavati za vrijeme doručka, donosimo u nastavku.

Za vrijeme doručka nemojte pretjerivati s voćnim sokom nego radije sok zamijenite konzumacijom voća koje ima manje kalorija od voćnog soka, te više prehrambenih vlakana koji su potrebni organizmu.

U doručak ne treba dodavati umjetne zaslađivače jer oni ostavljaju negativne posljedice na tijelo, bez obzira na to što u sebi nemaju kalorija. Umjetni zaslađivači narušavaju ravnotežu bakterija u želucu, što rezultira pojačanom potrebom za fruktozom, jer se osoba jedino tako osjeća sito i ispunjeno. Ako želite izbjeći šećer, radije umjesto zaslađivača koristite začine, koji će upotpuniti vaš okus, pa tako kavu možete piti s dodatkom cimeta, koji će ubrzati rad metabolizma.

Koliko hrane ćete unijeti u svoj organizam, ovisi i o veličini namirnica koje konzumirate. Ako konzumirate hranu manjeg oblika, pojest ćete je mnogo više nego da je hrana većeg oblika. Do toga dolazi zbog mjerenja odokativnom metodom. Ako želite biti sigurni koliko ste pojeli, najbolje bi bilo da se prilikom pripremanja doručka koristite kuhinjskom vagom, kako bi pojeli točno onoliko koliko je potrebno vašem organizmu.

Osobe koje doručkuju s nogu, najčešće za doručak pojedu neki kolačić i popiju kavu. Ta jutarnja kombinacija hrane je privlačna za oko, ali ne i za želudac kojem ujutro u ovom obroku nedostaje proteina. Kako bi uravnotežili količinu šećera u krvi, bazirajte svoj doručak na proteinima. Najbolje je dan započeti s dva tvrdo kuhana jaja i jabukom za desert. Osim jabuke, uz jaja možete jesti i jogurt pomiješan sa sjemenkama.

Kako bi tijelo normalno funkcioniralo, potrebne su mu masti. No, s mastima ne treba pretjerivati pa tako izbjegavajte doručkovati slanine i maslace, a masti u organizam unesite putem grčkog jogurta pomiješanim s malo nasjeckanih oraha.

Autor: A.Z., Foto: Alena Haurylik/Shutterstock