Savjeti za uživanje u slatkišima i održavanje zuba bez karijesa

Uživanje u slatkom, Hasloo Group Production Studio/Shutterstock

Konzumiranje velikih količina slatkiša, posebice tijekom blagdana, možda će zadovoljiti vaše “slatke zube”, ali prema potrošačkom savjetniku Američke stomatološke udruge (ADA), prevelike količine slatkiša mogu dovesti do neočekivanih ishoda za vaše zube i gingivu.

Ako se ne zamarate s čišćenjem zubi, rezultati mogu biti karijes, upala zubnog mesa (gingivitis) i moguće gubitak zuba.

Razlog za to je ljepljivi film bakterija nazvan plakom, a koji se konstantno stvara na zubima i gingivi. Kad ove bakterije dođu u kontakt sa šećerom i škrobom u ustima, proizvode kiselinu koja napada zube tijekom 20 minuta ili više. Ponovljeni napadi mogu uzrokovati omekšanje cakline, a tijekom vremena i stvaranje većeg karijesa.

Za nastalu štetu nije uvijek kriva količina šećera koji se unosi u usta. Što je hrana slađa, kao voćni kolači ili gumeni bomboni, manja je vjerojatnost da će biti isprani slinom sa zuba. Svaki oblik slatkiša koji se lijepi za zube je opasniji od čokolade koja se ispere.

Učestalost i izlaganje igraju ulogu u stvaranju karijesa

Osim učestalosti unošenja slatkiša, vrijeme koje hrana provede u ustima ima veliku ulogu u nastanku karijesa.

Pastile za smanjenje kašlja, tvrdi bomboni i osvježavajući mint bomboni ostaju u ustima tijekom dužeg perioda. Osim ako nisu proizvodi bez šećera, zubi bivaju izloženi napadima kiseline tijekom cijelog vremena koje su slatkiši u ustima.

Američka stomatološka udruga je ponudila sljedeće savjete kao pomoć za smanjenje rizika za karijes:

  • Konzumirajte slatku hranu tijekom obroka. Proizvodnja sline je povećana za vrijeme obroka i pomaže neutralizaciji kiseline i ispire ostatke hrane sa zuba.
  • Ograničite uzimanje hrane izvan redovitih obroka. Ako ipak uzimate, izaberite hranjive namirnice i žvačite gume za žvakanje bez šećera nakon toga. Žvakače gume bez šećera povećavaju izlučivanje i protok sline i pomažu ispiranju ostataka hrane i kiseline koja izaziva karijes.
  • Pijte više vode. Uzimanjem optimalno fluoridirane vode može se smanjiti karijes. Ako se uzima voda iz boce, provjerite naljepnicu i tražite informaciju o količini fluorida.
  • Četkajte zube dva puta dnevno i koristite konac za zube!

Foto: Hasloo Group Production Studio/Shutterstock