Savjeti za uzgoj hijacinta i tulipana u loncu zimi

Tulipani u loncu, Foto: Elnur/Shutterstock

Ako želimo oko Nove godine imati hijacinte ili tulipane u cvatu, nabavit ćemo u mjesecu kolovozu zdrave lukovice najbolje kvalitete i posaditi ih u ne suviše velike lonce ( 10-11 cm promjera). Ako je lonac veći, stavimo u njega po dvije ili tri lukovice.

Zemlja mora biti srednje težine i bogata pijeskom. U takvu zemlju usađujemo lukovicu labavo i toliko duboko da joj je vrat u ravni s površinom zemlje. Naokolo mora ostati dosta slobodnog prostora za polijevanje . Kad smo zemlju dobro nakvasili, stavljamo lonac s lukovicom, koji smo prekrili drugim obrnutim loncem, na tamno hladno mjesto (podrum, ormar ili kutija), da bi lukovica ostala u mraku, jer su za uspjeh cvata preduvjet mrak, zrak i povremeno zalijevanje.

Tako ostavljamo lukovice 2 1/2 – 3 mjeseca. Do tog vremena razvijat će se korijen, a prema gore propupat će izbojak. Tada biljku prenesemo u sobu i stavimo na prozor, ali je još štitimo od svjetla oko 14 dana, stavljajući preko nje papirnatu vrećicu. Kad je izbojak visok oko 10 cm, uklonimo vrećicu s biljke, izložimo je svjetlu i suncu i obilno je zalijevamo, pa će se dalje brzo razvijati. Već nakon nekoliko tjedana biljka će procvasti.

Lukovice prisiljene na cvat kako smo opisali nisu iduće godine sposobne da u loncu procvate, ali se mogu posaditi u mjesecu listopadu u vrt, pa će tako u proljeće procvasti, samo će im cvjetovi biti znatno manji.

Foto: Elnur/Shutterstock