Savjeti za uzgoj cvijeća

savjeti za uzgoj cvijeća

Cvijeće traži malo više pažnje, ali ako im se pruži dovoljno njege ono će uzvratiti svojom ljepotom te ukrasiti svaki životni prostor. Koji su savjeti za uzgoj cvijeća? Sve ovisi o tome o kakvom se cvijeću radi.

Ruže

Ruže su sigurno najpopularnije cvijeće, ali unatoč svojoj ljepoti poznate su kao izbirljivo cvijeće kojem treba svakodnevno ugađati. Što treba učiniti? Pod vodom je potrebno ukoso podrezati stabljike te razrezati donja dva centimetra. Nije ih dobro lupati jer one to ne vole.

Kada ste zaštitili cvjetove od pare, stavite preko njih papirnatu vrećicu te uronite vrhove stabljika u kipuću vodu i držite najviše dvije minute. Ruže se zatim ostave u uspravnom položaju preko noći u posudi s hladnom vodom.

Prije nego što se premjeste u vazu, treba ukloniti sve listove koji bi se našli pod vodom te svaki dan dodavati vodu. Dogodi li se da ružina glavica počne padati, vjerojatno je mjehurić zraka začepio stabljiku. Ruža se može oživiti tako što će se ponovno podrezati vrh stabljike te uroniti u kipuću vodu.

Tulipani

Tulipani su prekrasno, ali isto tako i problematično cvijeće jer nastavljaju rasti i kada ih se stavi u vazu, a zbog čega dolazi do promjene oblika. Otvoreni tulipani za razliku od onih koji se nalaze u pupoljku, mogu se silom staviti u željeni oblik.

Stabljike se ravno odrežu te čvrsto zamotaju u buket od novinskog papira nakon čega se paket ostavi u uspravnom položaju u posudi s toplom vodom.

Kada se stavljaju u vazu, stabljike se nježno postave u željeni položaj. Moguće je blagim pokretima izokrenuti latice.

Kako god složili tulipane, oni će duže trajati ako se iglom probuše stabljike ispod razine vode i doda malo šećera.

Karanfili

Karanfili su cvijeće koje ne podnosi dijeljenje vaze s drugim cvijećem. Njih treba kupiti kada su im pupoljci čvrsto zatvoreni. Stabljike se prelome, a zatim ih se jedan sat ostavi u posudi s hladnom vodom prije nego što se stave u vazu.

Ljubice

Poznato je da ljubice piju vodu pomoću cvjetnih lica, što može značiti da će duže trajati ako ih se preko noći ostavi u vodi okrenute licem prema dolje i to prije nego se slože u mokri pijesak. Svakodnevno prskanje s hladnom vodom produžit će njihovo trajanje.

Gladiole

Gladiole su prekrasno cvijeće koje ne traži puno njege, iako se smatra pomalo previsokim cvijećem za vazu. Njima je potrebno odrezati stabljike te podrezati svaka tri do četiri dana. Ukoliko im se otrgne vršni pup i donji cvjetovi nakon što ocvjetaju, možete im pomoći da dulje ostanu svježe.

Odaberite najdraže cvijeće i dozvolite im da vaš stan učine ljepšim i posebnijim.

Autor: S.Š., Foto: Elnur/Shutterstock