Savjeti za uzgoj agruma

uzgoj limuna
Uzgoj limuna, Foto: charliemou/Sxc

Lijepe sobne biljke mogu se uzgojiti iz sjemenki naranče, mandarine, limuna ili grejpa. Ili, ako imate pristup odraslim biljkama, možete uzeti reznice i upotrijebiti ih za razmnožavanje novih biljaka.

Da biste uzgojili biljku iz sjemenke, napunite lonac od 75 mm dobrom smjesom zemlje za sadnju i posijte nekoliko sjemenki na dovoljan razmak jednu od druge. Dobro ih zalijte, a lonac prekrijte polietilenskom folijom kako bi se zadržala vlažnost pa ga stavite na toplo mjesto u kući – na primjer, na policu iznad radijatora. Klijanje sjemenki traje od četiri do šest tjedana, a kad proklijaju, postupno ih izlažite svjetlosti. Iznad njih, na 250 – 300 mm, postavite fluorescentne svjetiljke i osvjetljavajte ih 15 – 16 sati na dan. Također ih možete postaviti pored dobro osvijetljenog prozora, samo ne smiju biti izložene izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Kad se na mladicama razvije nekoliko listova, pažljivo ih presadite u zasebne lonce napunjene kompostom za presađivanje. Držite ih na toplu mjestu, a one će uporno rasti – 100 do 150 mm za nekoliko mjeseci. No može proći i više godina dok ne počnu cvjetati u zatvorenom prostoru.

Za uzgoj reznicama, odrežite reznicu stabljike dugu 75 – 1 50 mm. Jedan kraj svake reznice umočite u hormonski prašak za zakorjenjivanje pa ih posadite u zasebne male lonce s ravnomjernom mješavinom tresetne mahovine i grubog pijeska ili perlita. Dobro navlažite zemlju, potom čitav lonac umotajte u polietilensku vrećicu i stavite ga na srednje osvijetljeno mjesto, na temperaturu od 1 8 – 24°C. Bit će potrebno otprilike šest do osam tjedana da se biljka zakorijeni, nakon čega ćete skinuti vrećicu i održavati zemlju vlažnom sve dok ne uočite nov izboj na vršku reznice.

Mlada biljka sada je spremna primiti mjesečnu prihranu u obliku tekućeg hranjiva razrijeđena na polovicu jačine. Kad uočite da je korijenje izbilo kroz rupice za otjecanje viška vode u loncu, presadite biljku u veći lonac ispunjen mješavinom cvjetnog komposta i zemlje. Njegujte biljku na isti način kao što ste njegovali i odraslu s koje je reznica potekla.

Držite biljke na sunčanu mjestu. Nemojte ih prihranjivati zimi kad nema dovoljno svjetlosti. Zalijevajte umjereno i držite biljke na temperaturi višoj od 10 stupnjeva celzijevih.

Foto: charliemou/Sxc