Savjeti za uspješno pakiranje za putovanja

Spremni za put, Foto: Gorilla/Shutterstock

Dok većina uglavnom obožava putovanja, pakiranje za put je druga priča i mnogima predstavlja pravu noćnu moru. S obzirom na to da je riječ o manje omiljenoj stvari vezanoj uz putovanje, pakiranje najčešće obavljamo preko volje i u zadnji tren pa po dolasku na odredište shvatimo da smo ponijeli stvari koje nam neće biti od velike koristi, dok smo većinu potrebnih stvari ostavili doma.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za brže i lakše pakiranje za putovanje.

Izbjegavajte pakiranje noć uoči odlaska na putovanje

Bez obzira na to što se u žurbi ili ste pretrpani obavezama, potrudite se pronaći malo vremena kako biste mogli razmisliti što će vam sve trebati. Prilikom pakiranja vodite računa o tome gdje idete i koliko dugo ćete se zadržati. Ako je to moguće, provjerite vremensku prognozu za te dane koje ćete provesti na putovanju pa u skladu s tim birajte odjeću i obuću. Odabir odjeće i obuće također ovisi o tome o je li riječ o poslovnom putovanju ili odmoru.

Pronađite odgovarajuću putnu torbu

Nakon što ste razmislili što će vam sve biti potrebno na putovanju, sljedeći korak je odabir odgovarajuće putne torbe, kofera ili ruksaka. Što će vam biti potrebno, opet ovisi o tome gdje idete, koliko ostajete i kojim prijevoznim sredstvom putujete.

Ruksaci su svakako praktičniji ako idete na nekakvo avanturističko putovanje ili na putovanje koje će trajati samo nekoliko dana. Osim toga, s njima ćete uvijek imati slobodne ruke. Ako se odlučite za kofer, neka to bude onaj koji ima kotačiće kako biste ga lakše mogli vući. Ako letite avionom, obratite pozornost na dozvoljene dimenzije i težinu prtljage.

Budite realni

Postoji jedno “nepisano pravilo” vezano uz pakiranje, a ono kaže da prije pakiranja uzmemo sve što planiramo ponijeti sa sobom, stavimo na jedno mjesto i onda to prepolovimo, a novac udvostručimo. Dakle, ponesite samo one komade odjeće za koje ste sigurni da ćete ih odjenuti. Ako se dogodi da vam zatreba nešto što niste ponijeli, uvijek možete otići do dućana.

Kozmetika i lijekovi

Kozmetiku i lijekove držite u neseseru u ručnoj torbi jer nikad ne znate kad vam nešto od toga može zatrebati. Kozmetičke proizvode prije stavljanja u torbu spakirajte u najlonske vrećice kako se njihov sadržaj ne bi razlijevao po ostalim stvarima. Nemojte pretjerivati s kozmetikom jer sve možete kupiti i na vašem odredištu, a ono što ipak odlučite nositi neka bude u travel-size pakiranjima.

Kako bi vam sljedeće pakiranje bilo ugodno i prošlo brzo i glatko, napravite popis koji ćete koristiti ubuduće i nadopunjavati ga nakon svakog putovanja.

Autor: A.V., Foto: Gorilla/Shutterstock