Savjeti za uspijevanje sobnih biljaka i lončanica na terasama za manje novca

Sobne biljke, Foto: Orin Zebest/Flick

Iako je opće prihvaćena mudrost bila da obluci ili krhotine zemljanih posuda poboljšavaju propusnost cvijetnjaka, stručnjaci sada smatraju da oni samo zauzimaju prostor potreban korijenju biljaka te da potiču razvoj gljivica. Ono što trebate učiniti jest samo staviti zemlju na dno cvijetnjaka. Ako vas brine ispiranje tla kroz rupice na cvijetnjaku, prekrijte ih manjom krhotinom zemljane posude ili s nekoliko kuhinjskih ubrusa. Korijenje će ubrzo prorasti kroz kompost za sadnju.

Sami napravite cvijetnjake

Ukrasni cvijetnjaci znaju biti skupi, no vjerojatno bacate na desetke predmeta iz kuće koji bi mogli poslužiti kao vrtni cvijetnjaci. Limene kutije od keksa, limenke, plastične kutije od sladoleda i stare kante poslužit će kao dobri vanjski cvijetnjaci. Na dnu svake posude samo izbušite rupice za otjecanje suvišne vode i obojite ih u boju koju želite.

Neka vaše biljke budu zadovoljne dok vas nema

Kako se brinete o biljkama dok vas nema kod kuće? Zamolite li susjeda da ih dođe zalijevati, zna biti vrlo neugodno ako susjed koji put zaboravi na vaše biljke. No vi možete smanjiti potrebu za zalijevanjem ako poduzmete nekoliko koraka prije no što odete na godišnji odmor.

Upotrijebite mješavinu zemlje s granulama koje zadržavaju vlagu ili dodajte nešto granula kompostu koji ste sami pripremili. Granule zadržavaju vlagu kako bi je žedne biljke mogle kasnije crpiti.

Sklonite biljke s izravnog sunca – izvrsno mjesto bio bi prozor zaštićen prozračnim zavjesama. Po zimi smanjite grijanje kako bi unutrašnjost kuće bila svježa.

Cvijetnjake i žardinjere stavite skupa kako bi biljke jedne drugima pružale sjenu i vlagu.

Osjetljive biljke stavite pod “šatorčiće” – oko svake biljke zabodite nekoliko štapova i preko njih navucite plastičnu vrećicu kako ne bi dodirivala listove. U vrećici izbušite nekoliko rupica da zrak može doprijeti do biljke.

Da biste sačuvali vodu u vanjskim žardinjerama, premjestite ih na mjesto zaštićeno od vjetra i stavite ih skupa što bliže.

Ljeti lončanice privremeno ukopajte u vrt do ruba posude i oko njih nanesite malč.

Spasite osušene biljke

Ako se vaše biljke ipak posve osuše dok vas nema, po povratku ih možete oživiti tako da cvijetnjake uronite u kantu, bure ili plastični bazenčić na napuhavanje. Upotrijebite toplu (ali ne vruću) vodu i uronite lončanicu sve dok mjehurići ne prestanu izlaziti iz zemlje . Izvadite lončanicu i ocijedite suvišnu vodu.

Probajte trik s vlažnom podlogom

Uložite novac u kapilarnu podlogu, koju možete nabaviti u vrtnim centrima, namoči te je i njome obložite veliku pliticu. U blizini postavite kantu s vodom i na pliticu obloženu podlogom poslažite biljke. Od drugog, manjeg komada podloge napravite » stijenj « i jedan kraj stavite na dno kante, a drugi na pliticu. Stijenj će održavati podlogu vlažnom, a voda će prodirati kroz rupice na dnu cvijetnjaka i vlažiti kompost.

Užetom napojite biljke

Još jedno rješenje za zalijevanje biljaka tijekom godišnjeg odmora koristi prednosti kapilarnog djelovanja prirodnih vlakana. Lončanice postavite pokraj kante s vodom zatim tanko uže od prirodnih vlakana izrežite na duljine koje dosežu od kante do cvijetnjaka. Kamenom ili opekom opteretite kraj svakog komada uzice u kanti, a druge krajeve spiralno namotajte na površini zemlje u cvijetnjacima. Voda će lagano dolaziti uzicom do biljaka.

Foto: Orin Zebest/Flickr