Savjeti za uređenje travnjaka

uređenje travnjaka

Tko god živi u kući i ima dvorište s travnjakom, volio bi imati lijepi i održavani travnjak. Kako bi to postigli u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta što vam je činiti. Prije sadnje trave, prvo dobro isplanirajte kako hoćete da vam izgleda travnjak, te na kojim mjestima želite da se nalazi.

Najbolje je da izravnate teren, te da za sadnju trave izbjegnete brežuljke, koje će kasnije teško biti održavati. Isto tako prilikom sadnje trave izbjegavajte mjesta koja su većinu dana u sjeni, jer na tim mjestima trava baš i neće uspjeti.

Najbolje vrijeme za sadnju trave je proljeće ili jesen, no još veću prednost ima jesen. Prilikom biranja trave koju ćete posaditi, birajte ju na temelju klime i vrste tla. Isto tako važno je znati i za što će vam travnjak koristiti, za uživanje ili će se po njemu igrati djeca i životinje.

Postoji više vrsta trave, a na vama je da izaberete onu koja vašem vrtu najbolje odgovara. Kako bi travnjak uspio trebate napraviti dobru pripremu. Zemlja treba biti plodna, blago kiselog ili neutralnog sastava.

Prije sadnje trave uklonite korijenje, kamenje, ostatke trave i gude zemlje. Kopajte zemlju dubine do 15 centimetara. Dan prije obrade zemlju zalijte kako bi vam bilo lakše kopati, a kada prokopate, zalijte još jednom i ostavite da odstoji nekoliko tjedana.

Nakon nekoliko tjedana posadite sjemenje trave s gnojivom. Napravite plitka udubljenja u tlu uz pomoć grablji, pa posipajte sjemenje trave. Uz pomoć komada drveta rasporedite i zakopajte sjeme. Nema veze ukoliko sjeme nije prekriveno.

Nakon što posadite sjemenje trave, zalijte travu i održavajte ju vlažnom. To ćete najbolje postići uz pomoć prskalica. Kako bi osigurali da se tlo ne posuši, zalijevajte ga dva puta na dan. Najbolje ujutro i navečer kada nema sunca.

Tek kada trava naraste nekih 6 cm možete krenuti s košenjem. Dva tri puta na godinu pognojite travu, a jednom tjedno dobro natopite travu s vodom. Uredite si vrt tako da možete u njemu uživati i provoditi slobodno vrijeme ne razmišljajući puno o obavezama i svemu onome što vam na neki način povećava stres i čini nervoznima.

Autor: A.Z., Foto: Studio DMM Photography, Designs & Art/Shutterstock