Savjeti za uređenje radnog prostora

Radni prostor, Foto: Mehmet Dilsiz/Shutterstock

U obiteljskim kućama mogućnosti za organiziranje radnog prostora mnogo su veće nego li u stanovima i višestambenim kućama. No gotovo u svakom stanu može se smjestiti radni kutak. Može to biti, ovisno o djelatnosti i mogućnostima, u zasebnoj prostoriji, u kutu dnevne ili spavaće sobe, ili u garaži, spremištu, podrumu i slično.

Radna soba

U radnoj se sobi obično nalazi pisaći stol sa stolcem, ormarići za spremanje i odlaganje, police za stručnu literaturu. Sve je to, naravno, moguće smestiti u dnevnu sobu, ukoliko ne raspolažemo posebnom prostorijom. U dnevnom se boravku može u sklopu regala predvidjeti fiksna ili sklopiva ploha, ili zaseban stol. No, kod svih ovih načina treba voditi računa o nekim pravilima.

Pisaća ili crtaća ploha mora biti na odgovarajućoj visini od poda (72 do 75 cm) , rasvjeta neka bude sprijeda ili s lijeve strane (za ljevake s desna) . Zapamtimo da opća rasvjeta prostorije nije dovoljna za rad, već je potrebno predvidjeti stolnu ili stojeću svjetiljku.

Gospodarski prostor u obiteljskoj kući

U obiteljskim se kućama češće nailazi na takozvani “gospodarski prostor”. To je prostorija, smještena obično u blizini kuhinje ili u zračnom i suhom suterenu, gdje se šiva, pere, suši i glača rublje. U takvoj prostoriji pod treba u principu biti otporan prema vodi, zidovi svijetli i suhi, a prostorija mora biti prirodno osvijetljena i zračena. U njoj će se naći stroj za pranje i eventualno stroj za sušenje rublja, valjak ili daska (ili oboje) za glačanje, ploha za odlaganje i rad, šivaći stroj i ormarići.

Ovakav radni prostor ne može se smjestiti kompletan u neku od prostorija u modernim stanovima, već se pojedini predmeti raspoređuju u razne prostore.

Radionica

Za radionicu može poslužiti niša u hodniku stana, dio garaže, a gdje to mogućnosti dopuštaju, naći će se i čitava prostorija. Ako imamo mogućnost izbora, smjestit ćemo radionicu, koja ipak u izvjesnom smislu stvara buku, dalje od mirnih dijelova stana

Zidovi i podovi moraju biti glatki i otporni, a posebno ćemo se osigurati od pogibelji koje takav prostor predstavlj a za djecu i za odrasle. Utičnice, prekidači, alat i strojevi trebaju biti izvan dohvata dječjih ruku, na višim policama ili u zaključanim ormarićima. Rasvjeta radne plohe neka bude dovoljno jaka i tako smještena da je pri radu sami sebi ne zaklanjamo.

Foto: Mehmet Dilsiz/Shutterstock