Savjeti za učenje

savjeti za učenje

Svatko se mora natjerati na učenje, jer bez toga je nemoguće završiti osnovno obvezno školovanje. Dok se neki školuju cijeli život, drugima se teško natjerati na učenje. Imaju problema s koncentracijom i nikada ne postignu željeni uspjeh.

Možda ste vi upravo od onih koji imaju veliku tremu i jednostavno ne uspijevate profesoru pokazati što ste naučili. Kada odgovarate misli vam lete negdje drugdje, a koncentracija je skoro nikakva.

Ono što je najvažnije je da nađete motivaciju, unutarnji poriv koji će vas natjerati da učite. Svatko ima neku svoju vrstu motivacije, pa tako sigurno i vi. Na list papira napišite što ćete postići i dobiti ako se natjerate na učenje.

Nemojte se plašiti negativnih posljedica i razmišljati pesimistično. Morate imati u glavi da vi to možete, a osjećaj koji ćete dobiti kada to postignete biti će zadovoljavajući i osjećat ćete se odlično.

Kada odlučite započeti s učenjem pokušajte učiti malo po malo. Svakih 20-ak minuta napravite pauzu, odmorite se. Nakon toga se ponovno natjerajte. Motivacija vam mora biti stalno u glavi, morate imati cilj koji želite učenjem postići.

Jedna jednostavna metoda učenja je čitanje gradiva i podcrtavanje bitnih činjenica te vađenje bilješki. Postupno se natjerajte na učenje i tako će vam ono postati normalno. Osjećat ćete se ugodnije i bit će vam sve zanimljivije učiti i vaš mozak će tražiti što više novih informacija.

Učenje izaziva osjećaj potraživanja novih informacija i tako će vam taj proces biti sve primamljiviji. Pokušajte si ojačati motivaciju na način da nakon učenja i usvajanja gradiva dobijete neku nagradu. To će vas dodatno osnažiti i potaknuti. Isplanirajte neki izlazak ili putovanje nakon što položite ispite.

Prostor za učenje si osigurajte da bude što mirnije mjesto, nipošto nemojte mijenjati mjesto učenja, imajte jedno mjesto i neka vas ono podsjeća i motivira na učenje. Prije učenja dobro odmoriti, kako vas ne bi savladavao tjelesni ili psihički umor. Nemojte biti gladni, sve probleme koje imati maknite s uma i pažnju usmjerite samo na gradivo koje želite naučiti.

Mobitel obavezno stišati ili kao možete ugasite mobitel. Radite pauze kako bi se odmorili, najeli, razgibali. Ako imate više toga za naučiti kombinirajte gradivo, teško s lakšim i obrnuto. Pisanje natuknica je izvrsna metoda, jer ćete se poslije kada pročitate natuknice prisjetiti ono što ste naučili.

Svatko ima svoju metodu kako povećati aktivaciju. Netko uči naglas, netko u sebi, netko biše bilješke, natuknice, netko crta, itd. Bitno je da sami nađete adekvatnu metodu savladavanja gradiva.

Kada nakon učenja postignete odlične rezultate, osjećat ćete se motiviranije i sigurnije nego ikad. Ako vam se dogodi da ne prođete odmah ispit, nipošto nemojte očajavati. Neka vam to bude dodatna motivacija.

Autor: M.Š., Foto: Andresr/Shutterstock