Savjeti za tretiranje akni

Tretiranje akni, Foto: CandyBox Images/Shutterstock

Pojam akni podrazumijeva najčešća kožna oboljenja od kojih pati čak 80 posto  adolescenata i 10 posto odraslih ljudi. Mnogim ljudima, posebno adolescentima, akne  predstavljaju veliki psihosocijalni problem. Važno je u što ranijoj fazi nastanka akni provesti individualno prilagođenu terapiju ovisno o jačini i lokalizaciji akni) kako akne ne bi dovele do nastanka ožiljaka i drugih trajnih neizlječivih promjena na tijelu.

Akne najčešće zahvaćaju ona područja tijela na kojima ima najviše lojnih žlijezda (područje lica, prsa i leđa).  Kod akni se javljaju karakteristični otvoreni i zatvoreni komedoni, poznatiji pod nazivom mitaseri, te upalne promjene u vidu bubuljica. Terapiranje bilo kojeg oblika akni mora provesti dermatolog.

Glavni faktori koji dovode do nastajanja akni su pojačana aktivnost žlijezda lojnica, genetski naslijeđen poremečaj u odvodnim kanalima žlijezda lojnica i njihovih folikula, pojačano razmnožavanje bakterije Propionibacterium acnes na koži. Nezdrava hrana bogata šečerima i mliječnim proizvodima može pogoršati stanje već postojećih akni na tijelu.

Prve se akne najčešće javljaju u vrijeme puberteta, a nakon izlaska iz puberteta same se od sebe smire. No, nisu rijetki slučajevi pojave akni u žena koje su već ušle u fazu menopauze. To su tzv. odrasle akne, čije je terapiranje mnogo teže i sporije od adolescentskih akni. Terapija kremama neće pomoći. Najbolji rezultati rješavanja ovog oblika akni postižu se poprilično agresivnim dermatološkim tretmanom.

Lakši oblici akni medicinski se tretiraju lokalno, specijalnim preparatima u obliku losiona, gelova i krema. Prvi rezultati se očekuje nakon dva do tri mjeseca od početka terapiranja akni. Teži oblici akni se uz primjenu lokalne terapije liječe i sistemski pomoću tableta. U tom se slučaju pacijentima najčešće kao terapija daju antibiotici ili kontracepcijske pilule. Kod najtežih oblika akni nema drugog načina terapiranja osim primjene poprilično agresivne terapije izotretiononom.

Kozmetička procedura terapiranja akni nadopuna je medicinskom liječenju i sastoji se od manualnog odstranjivanje mitasera i sadržaja bubuljica; dubinskog pročišćavanje kože serumima na bazi morskih algi i perunike; specijalnih tehnika masaže koje reguliraju rad lojnih i znojnih žlijezda, pH vrijednost kože, te djeluju kao piling; kemijskog pilinga te posebnog tretmana voćnim kiselinama koje reguliraju rad znojnih i lojnih žlijezda, ublažavaju crvenilo lica i smanjuju ožiljke uzrokovane aknama.

Autor: M.T., Foto: CandyBox Images/Shutterstock