Savjeti za smanjenje kalorija

Krckanje oraha, Foto: mayer kleinostheim/Shutterstock

Savjeti za smanjenje kalorija: izbacite grešnu hranu, platite malo više za manja pakovanja, pronađite manje kalorične alternative hrani za kojom žudite, sakrijte kutiju s keksima i slatkišima, sami krckajte orašasto voće, između obroka jedite voće…

Izbacite grešnu hranu

Ne možete jesti ono što nemate. Zato pregledajte kuhinjske ormariće i ladice, hladnjak i zamrzivač pa izbacite sve što sadrži puno masti te hranu krcatu kalorijama za koju znate da vam neće dati mira. Stavite li je u kantu za smeće, sigurno će biti bolje nego da je stavite u usta. Ako želite zadržati nešto keksa i kolača u pričuvi za goste ili članove obitelji, smislite posebno skrovište i prizovite svu svoju snagu volje.

Platite malo više za manja pakovanja

To možda neće imati financijskog smisla – kao mjera za mjeru, manja pakovanja stoje više od većih – no može vam pomoći da izgubite kilograme. Razlog tomu dijelom jest to što manja pakovanja pružaju očigledno ograničenje u vezi s tim hoćete li nastaviti jesti ili ne. A to što je cijena veća, može vas samo uvjeriti da budete štedljivij i sa svojim grickalicama.

Pronađite manje kalorične alternative hrani za kojom žudite

Brzo ćete gubiti kilograme bez osjećaja zakinutosti ako pronađete razumne zamjene za visoko kaloričnu hranu za kojom žudite. Predlažemo vam pečeni ili kuhani krumpir umjesto uobičajenog pomfrita prženog u dubokom ulju i sladoled s manje masti umjesto omiljenih punomasnih sladoleda.

Sakrijte kutiju s keksima i slatkišima

Ako ne možete odoljeti grickanj u dok radite, evo nekoliko savjeta kojima ćete smanjiti unos kalorija, ali i uštedjeti novac. Slatkiše držite izvan vidokruga, ili ih stavite u neprozirnu posudu; ili, još bolje, spremite ih što dalje od svojega radnog stola. Jedna je studija u trajanju od četiri tjedna promatrala koliko čokolade 40 tajnica pojede i došla je do rezultata da su u prosjeku konzumirale 2,2 više čokolade svakoga dana kad im je stajala pred očima – na primjer, kad bi čokolada stajala u prozirnoj staklenoj ili plastičnoj posudi – i 1,8 više čokolade ponovno ako je čokolada bila na njihovu radnome stolu. To čvrsto ukazuje na to da je rješenje kontrole nad iskušenjem u činjenici da ga treba skloniti s očiju.

Sami krckajte orašasto voće

Izbjegavajte kupovanje očišćena orašastog voća. Ako se trebate potruditi da ga očistite, pojest ćete daleko manje. Osim toga, hranjiva vrijednost orašastoga voća znatno opada ako je na bilo koji način obrađeno. Zato, uz malo truda s krckalicom za orahe nećete samo smanjiti količinu orašastog voća koju pojedete, već ćete organizmu osigurati više zdravih vitamina i minerala, a možda i potrošiti koju kaloriju.

Između obroka jedite voće

Između obroka pojedite krušku, jabuku ili šaku svježih jagoda. Industrija grickalica ne bi htjela da to znate, no svaki od tih plodova sadrži 1,5 g vlakana. Unesete li u organizam samo toliko više vlakana na dan – iako je bolje više – to je dovoljno da smanjite rizik od prekomjerne tjelesne težine. Vlakna vam pružaju osjećaj sitosti bez nakupljanja masnih naslaga – zato što se njihove kalorije ne apsorbiraju – ali i potiču lučenje hormona u krvotok koji izravno mozgu šalju poruku sit sam.

Foto: mayer kleinostheim/Shutterstock