Savjeti za sigurno pripravljanje hrane

sigurno pripremanje hrane
Mladi par priprema hranu, Foto: Goodluz/Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO, ili na engleskom WHO – World Health Organization) smatra da su bolesti izazvane hranom zagađenom zaraznim klicama jedan od najraširenijih zdravstvenih problema suvremenog svijeta.

Posljedice mogu biti kobne, posebno za dojenčad i za starije ljude. Pridržavanjem ovih pravila Svjetske zdravstvene organizacije spriječit će bolesti izazvane zagađenom harnom – zapamtite ih i držite ih se, u kući i na ljetovanju:

Kriteriji za nabavu sigurne hrane

Hrana koju se jede u prirodnom stanju jer je tada zdravija, poput svježeg voća ili salate, treba biti čista i temeljito oprana besprijekornom tekućom vodom. Kupujte uvijek pasterizirano mlijeko umjesto sirovog. Izaberite svježu i smrznutu perad. Pazite na deklarirani vijek trajanja.

Hranu dobro kuhajte

Mnoga sirova hrana, osobito perad, meso i nepasterizirano mlijeko, često je zagađena zaraznim klicama. Kuhanje će ubiti klice, ali valja zapamtiti da temperatura svih dijelova hrane mora dosegnuti bar 70 stupnjeva celzijusevih.

Ako je iskuhano pile još sirovo u blizini kosti, vratite ga na peć dok ne bude potpuno kuhano. Zamrznuto meso, ribu i perad treba temeljito odmrznuti prije kuhanja.

Prokuhanu hranu valja jesti odmah

Čim se kuhana hrana ohladi na sobnu temperaturu, klice se počnu razmnožavatii. Što hrana duže stoji, rizik je veći. Zato kuhanu hranu valja jesti čim je pripremljena.

Kuhanu hranu čuvajte pravilno

Ako morate hranu pripremiti unaprijed, za drugi dan, ili želite zadržati ostatke pojedinih obroka, pazite da ih spremite ili tople (blizu ili iznad 60 oC) ili hladne (blizu ili ispod 10 oC). Za dojenčad je najbolje da se hrana uopće ne odlaže!

Ne stavljajte prevelike količine tople hrane u hladnjak, jer se u pretrpanom hladnjaku hrana ne može u potpunosti ohladiti tako brzo kao što bi trebalo. Ako središte hrane ostane predugo toplo, klice se razmnožavaju do količine koja izaziva bolest.

Podgrijavajte kuhanu hranu temeljito

Čuvanje hrane u hladnjaku ne ubija klice, samo usporava njihov rast. Zato hranu izvađenu iz hladnjaka treba podgrijati tako da temperatura u svim dijelovima hrane dosegne bar 70 stupnjeva C.

Spriječite dodir sirove i kuhane hrane

I najmanji dodir sirove s pravilno pripremljenom hranom može zagaditi klicama zdravu hranu, npr. dodir sirova mesa s kuhanom hranom. Do prenošenja zaraznih klica može doći i upotrebom istog noža za rezanje sirovog i pečenog pileta, ako nož u međuvremenu nije opran.

Često perite ruke

Perite ruke uvijek prije početka pripremanja hrane i nakon svakog prekida tog posla, npr. zbog previjanja dojenčeta ili zbog obavljanja nužde. Nakon pripremanja hrane, kao što je riba, meso ili perad, ponovno operite ruke prije no što počnete pripremati drugu hranu.

Ako imate kakvu infekciju na rukama, obvezatno je zavijte prije pripremanja hrane. Poslije diranja kućnih ljubimaca dobro operite ruke jer su oni često leglo opasnih zaraznih klica.

Sve kuhinjske površine držite besprijekorno čistima

Svaka površina koja se koristi za pripremanje hrane mora biti potpuno čista. Krpe i odjeću koji dolaze u dodir s hranom, posuđem, treba mijenjati svakog dana i iskuhati ih prije ponovne upotrebe. I podovi moraju biti čisti, bez i najsitnijeg smeća.

Zaštitite hranu od kukaca, glodavaca i drugih životinja

Hrana se od njih mora držati zaštićenom u zatvorenim pretincima. Nezaštićeni ostaci hrane privlače te životinje koje su nosioci zaraznih klica.

Koristite čistu vodu

Voda mora biti čista i higijenski ispravna, ne samo za piće, nego i za pripremanje hrane. Ako niste sigurni u dobra svojstva vode, prokuhajte je prije dodavanja u hranu ili prije smrzavanja u kockice leda.

Foto: Goodluz/Shutterstock