Savjeti za samopregled dojki

pogled djevojke

Sve bi žene trebale pregledavati svoje dojke jedanput mjesečno,a liječnički savjet trebalo bi potražiti što je moguće prije uoče li se ikakve nepravilnosti. Mnoge kvržice u dojkama nisu maligne, ali preporučuje se rano otkrivanje i liječenje.

 

Najbolje vrijeme pregleda je odmah nakon menstruacije ili, ako ste u menopauzi, prvi dan svakog mjeseca. Uzmite si dovoljno vremena za temeljit i polagan pregled. Prije no što počnete s potpunim pregledom, skinite odjeću do struka, stanite ispred ogledala s rukama spuštenim uz tijelo i potražite bilo kakve vidljive kvržice, udubljenja ili promjene na koži.

Promatrajte veličinu i oblik svake dojke i ako postoje bilo kakve nepravilnosti, izvijestite svog liječnika o njima. Kod budućih pregleda potražite bilo kakve neobične promjene ili razlike – kao što su otekline ili promjene boje kože na obje dojke.

I konačno, kupujete li novi grudnjak uobičajene veličine i oblika koji nosite, a ne osjećate se ugodno, otidite na pregled dojki – to može značiti pojavu otekline.

Foto: Ersler Dmitry/Shutterstock