Savjeti za sadnju biljaka

u vrtu

Ako ste početnik i  niste sigurni što uzgajate ili đto bi moglo dobro uspijevati u vašem vrtu – pitajte susjede. Vrtlarenje nije samosamo uzgajanje lijepih biljaka. Vrtlarenjem možete i razvijati prijateljstvo, dijeliti iskustva i razmjenjivati biljke.

Zabilježite koje vam se biljke sviđaju kada ih ugledate kako biste mogli potražiti savjet od stručnjaka u vrtnom centru ili pitati susjede koji možda nešto znaju o njima.

Pogledajte nekoliko savjeta potvrđenih iskustvom. Ne iskapajte divlje biljke i cvijeće jer su oni zaštićeni zakonom. Kako ne bi bili kažnjeni, nađite divlje vrste za uzgoj u vrtu obliku sjemena (najčešće ćete ih naći samo u specijaliziranim rasadnicima), no možda ste sreće da susjed  u svome vrtu ima višak takvih biljaka.

Kada ste na putu u inozemstvu, ne donosite kući s praznika biljke ili cvijeće jer postoje vrlo stroga pravila o uvozu biljaka za sprječavanje širenja bolesti i postoje zakoni o zaštiti autohtonih vrsta od strane proizvođača. Želite li ipak kupiti biljku u stranoj zemlji, nabavite je u poznatom rasadniku koji jamči da nije bolesna, tamo će vam dati potrebne papire za uvoz u vašu zemlju i čak će vam organizirati transport.

Nikad ne skupljajte kamenje, oblutke ili stijene na plaži ili u prirodni za svoj vrt. Tako radite ekološki vandalizam. Radije u rasdnicima nabavite kamenje, oblutke i stijene koji će vam rasadnik dopremiti kući.

Informirajte se prije kupovine stabla ili grma,  pročitajte naljepnicu i deklaraciju da provjerite do koje će visine rasti i raširiti se Jer se  maleni grm za dvije godine može pretvoriti u veliku biljku, stoga trebate paziti da ga zasadite na odgovarajuće mjesto gdje neće smetati susjedovom vrtu ili pogledu.

Isto tako pripazite i na sadnju penjačica.  Vama možda lijepo izgledaju ruže oko vrata, ali ne možda i vašem susjedu (naročito ako živite u dvojnom objektu)

Za vrijeme ljeta zapišite koje biljke treba razdijeliti ili pomaknuti, tako da kad dođe jesen, puno lakše vidite koje biljke zahtijevaju poseban tretman.

I na kraju, nemojte koristiti strojni alat nedjeljom. Nedjelja je  vrijeme za uživanje u miru i tišini svojeg vrta, a ne vrijeme za za dizanje živaca susjedima.

Autor: S. G., Foto: Evgeniya Moroz/Shutterstock