Savjeti za rješavanje loših navika

sretna djevojka

Malo tko nije svjestan činjenice kako život s lošim navikama ne može donijeti ništa dobro, a opet puno je onih koji unatoč tome i dalje ostaju pri ritualima koji bi ih mogli koštati zdravlja. Zašto je tome tako? Odgovor bi mogli dati psiholozi i psihijatri, a dok se ne sazna odgovor na to pitanje slijede savjeti kako se riješiti loših navika za one koji to žele učiniti.

Pijenje, pušenje, pa i konzumacija nezdrave hrane, sve to može rezultirati problemima sa zdravljem i lošije kvalitete života. Što onda poduzeti kako bi takvih navika bilo što manje, a puno više dobrih stvari uz koje ćemo moći više uživati u životu?

Kako bi se riješili svega što vas sprječava u zdravom življenju, važno je priznati da imate problem. Mnogi stručnjaci su složni kako rješavanje određenog problema kreće od toga da priznate kako ga uopće imate.

Neki će u početku iz straha ili srama da ne budu otkriveni u početku skrivati ovisnost. Alkoholičari će tako po raznim policama u kuhinji pokušati sakriti boce dok će se ovisnici o duhanu vjerojatno negdje sakriti kako bi mogli popušiti cigaretu u miru, a oni koji ne mogu bez slatkiša tražit će povoljan trenutak kako bi pojeli čokoladu previše.

Bilo bi dobro kada bi naučili reći će svemu što vas trenutno mami, a nije dobro za vas. Kada jednom u tome uspijete bit ćete sigurniji u sebe i polako svjesniji kako je ipak puno toga pod vašom kontrolom i kako vi sami možete mnogo napraviti za sebe. Svakim će vam danom samopouzdanje biti veće, a vi ćete biti spremniji za ispravnu odluku.

Od trenutka kada ste donijeli odluku da se riješite loše navike, bilo bi dobro kada bi pronašli informaciju koja će vam pomoći da ostanete ustrajni u odluci da se riješite nezdrave navike. To mogu biti podaci o tome što se događa s organizmom kada samo jedan dan ne popušite cigaretu ili koliko bi uštedjeli kada bi manje novaca trošili na loše stvari.

Dobro je biti okružen članovima obiteljima ili prijateljima. Važno je da su uz vas osobe kojima vjerujete i koji će vam pružiti podršku u najtežim trenucima. Svaka odluka koju donesete ne mora biti donesena u tišini, zato i imate bliže na koje se uvijek možete osloniti.

Autor: S.Š., Foto: Siberia – Video and Photo/Shutterstock