Savjeti za razvrstavanje otpada

razvrstavanje otpada

Važno je imati svijest o ekologiji i zaštiti prirode. Savjesnim ponašanjem moguće je doprinijeti zdravijem i ljepšem okruženju, bilo da se radi o većim gradovima ili manjim mjestima. Koji su najbolji savjeti za razvrstavanje otpada?

Najbolji savjeti podrazumijevaju pravilno gospodarenje smećem, a što uključuje proces koji počinje već tijekom kupovine.

Bilo bi dobro tijekom kupovine razmišljati o tome kako ćete kasnije odložiti otpad i na koji način. To znači ako se odlučite za proizvode pakirane u staklenim ambalažama, trebali bi znati da ćete staklo morati odložiti u za to predviđenu kantu.

Kako bi proces razvrstavanja otpada bio što lakši, dobro je upoznati se s nekoliko korisnih i praktičnih savjeta. Pritom je važno znati koje smeće ide u koju kantu. Ostatke hrane je potrebno odložiti u kantu za biorazgradiv otpad, a ako je u pitanju stari papir njega je potrebno odložiti u kantu za papir.

Ambalaža koja je sastavljena od papira i plastike možda traži više vremena, ali pravilnim svrstavanjem bit ćete svjesni kako ste postupili dobro i odgovorno. Najbolji primjer takve ambalaže su pakiranja u kojima se nalazi trajno mlijeko. Nakon što se mlijeko potroši ukloni se plastični poklopac i odloži se u kantu za plastiku, a papirnata ambalaža u kantu u koju ide papir.

Povratnu PET ambalažu najbolje je vratiti u dućan, u suprotnom može se odložiti u posebne žute vrećice. U takve vrećice treba odlagati otpad kao što su spajalice i čepovi.

Ako imate staru štednju žarulju za koju niste sigurni gdje bi ju bilo najbolje odložiti savjetuje se odlaganje u reciklažnom dvorištu budući da se radi o elektroničkom otpadu.

Otpad kao što je staklo se odlaže u kontejner za staklo, ali se prije toga moraju ukloniti poklopci. Kada je u pitanju čista papirnata vrećica od peciva ili kruha ona se može odložiti u kantu gdje ide papir, ali ako je prljava odlaže se u kantu na kojoj stoji oznaka biorazgradiv otpad.

Svaki pojedinac mora biti razvijenu odgovornost prema prirodni, pa iako je lakše odložiti smeće u jednu kantu dobro je znati kako će takvo ponašanje imati negativan učinak ne samo za današnje generacije nego i one koje tek dolaze.

Autor: S.Š., Foto: Andrea Danti/Shutterstock