Savjeti za prehranu ako uzimate lijekove

Savjetovanje kod liječnika, Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Hoće li neki lijek djelovati ovisi o tome što jedete i pijete. Poznato je kako određena hrana može u potpunosti uništiti djelovanje lijeka, pa je zato dobro prije konzultirati se sa liječnikom. Cilj svakog liječenja je da se riješite bolesti što prije moguće. Zato je dobro znati korisne informacije o namirnicama koje mogu pomrsiti račune.

Ako imate problema sa kardiovaskularnim sustavom nastojte izbjegavati hranu koja obiluje kalorijama. To je meso s puno masnoće i juha od gljiva. Umjesto njih nastojte svoj meni obogatiti povrtnim juhama.

Iz svakodnevnog života morate isključiti kofein, kakao, čokoladu te začinjenu i slanu hranu. Namirnice kao što je riba, voće, jogurt, povrće te mliječni proizvodi biti će pravi dodatak za vašu prehranu.

Tablete protiv bolova nikako ne idu dobro sa začinjenom hranom, alkoholom i ribom. Obogatite prehranu zobenom kašom, rižom, kremastim juhama i desertima pripremljenim od voća, bobica te krumpirovog brašna.

Antibiotici nisu dobri u kombinaciji sa mlijekom, sirom, kiselim vrhnjem i jogurtom. Voće, povrće pa i orasi su namirnice koje će vam olakšati brobu protiv infekcije. Kada završi terapija antibioticima slobodno nastavite uzimati jogurt i ostale probiotike kako bi popravili probavnu mikro floru.

Ako morate piti lijekove zbog bronhitisa, izbjegavajte vino, dimljenu hranu, špinat, mesne umake, povrtne umake, banane, jagode i konzerviranu hranu, jer ta hrana potiče razvoj histamina. Radije se posvetite žitaricama, grožđu, smokvama i sušenim marelicama, jer će vam spomenuta hrana pomoći da se riješite sluzi u bronhijima.

Prilikom uzimanja diuretika potrebno je izbjegavati kavu, crni čaj, kakao, čokoladu te slanu i začinjenu hranu, slane i dimljene proizvode i alkohol. Korisno je piti sokove iz grožđa, mrkve i krastavaca.

Laksative ne smijete kombinirati s drugim lijekovima. Izbjegavajte crni čaj, čokoladu, kruške i sir. Umjesto toga jedite špinat i repu, slatke šljive, sušene šljive, krastavce i kruh od cjelovitog zrna.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock