Savjeti za pranje kose

pranje kose

Brinete li o svojoj kosi? Važno je paziti na njegu kose ako želite imati lijepe, sjajne i zdrave vlasi, a pogotovo ako ste kosu izložili raznim tretmanima. Bojanje kose, peglanje, minival… Sve su to metode zbog kojih kosa trpi velika oštećenja.

Njega kose podrazumijeva redovito pranje s odgovarajućim šamponima, regeneratorima i maskama. Pored spomenutih preparata za kosu je važno da pazite i na ono što unosite u svoj organizam.

Tako se pokazalo da nedostatak željeza može dovesti do opadanja kose. Bilo bi dobro da konzumirate namirnice koje u sebi imaju sve važne nutrijente za osiguranje boljeg zdravlja kose. To je hrana obogaćena vitaminima, mineralima i vlaknima.

Koliko česti perete kosu? Koje šampone koristite? Sve su to važna pitanja jer odgovori na njih vam mogu ukazati koliko se dobro brinete o svojoj kosi. Pranje kose ne treba zanemariti pa bi zato bilo dobro pročitati savjete koji slijede.

Što sadrže šamponi s kojima perete kosu? Oni u sebi imaju malo sapuna, vode, ulja i kombinaciju nekoliko deterdženata. Uz njih tu si dodaci kao što su neke biljke koji kosi mogu dati ugodan miris.

Kako prati kosu? Prije nego što krenete prati kosu šamponom, bilo bi dobro kada bi ju raščešljali četkom ili češljem koji će pomoći da vam se kosa oslobodi prljavštine i mrtvih stanica. Budite nježni i pazite da ne čupate vlasi kako ih ne bi oštetili.

Nakon što ste se počešljali dobro namočite kosu i u dlan izlijte jednu manju žlicu šampona. Lagano ga umasirajte u kosu stvarajući pjenu. Kosu isperite tako da ne ostanu nikakvi tragovi šampona.

Ako perete kosu svaki dan šamponom, dovoljno je samo jedno šamponiranje. Za sve one koji kosu ne peru tako često dovoljno je na tjeme umasirati jednu manju žlicu šampona i ispirati sve dok voda ne bude čista. Tako ćete biti sigurni da ste uklonili svu prljavštinu. Neka vam kosa uvijek bude lijepa i zdrava.

Autor: S.Š., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock