Savjeti za podizanje energije

meditacija

Kraći dani, sivilo i tmurno vrijeme većini donosi loše raspoloženje, a moguća je i depresija. Pokušajte se othrvati negativnim emocijama i prirodnim stvarima koji tijelu daju energiju i vitalnost. Razbudite tijelo, potaknite ga i oživite!

Unesite u organizam hranu bogatu antioksidansima, iscijedite prirodni voćni ili povrtni sok i vratite energiju u trenu. Izađite na svježi zrak i brzim hodom potaknite cirkulaciju. Osjećat ćete se razbuđeno i svježe.

Najbolji lijek za borbu protiv pada energije je tjelovježba, a već će i brzi hod učiniti čuda. Najbolja tjelovježba za podizanje energije je trčanje. Nakon 10 minuta, trčanjem ćete napuniti tijelo pozitivnom energijom. Kod vježbanja se iz tijela luči hormon sreće koji potiče sve stanice tijela na izazove i puni ih. Izaberite tjelovježbu po svom ukusu i već nakon kratkog vremena osjećat ćete se bolje.

Promijenite i način prehrane. Glavni krivci za vašu tromost i pospanost možda su ugljikohidrati. Prekomjernim unosom ugljikohidrata vaše će se tijelo opustiti i bit ćete pospani i lijeni. Da bi podignuli energiju smanjite njihov unos, a povećajte unos proteina. Proteinima su bogate namirnice životinjskog podrijetla kao što su jaja, mlijeko, sirevi, jogurt, puretina i soja, ali i neke žitarice kao što su različite vrste sjemenki, bademi, orasi ili mahunarke.

Opustite se i uživajte u toploj kupki. Ona će vas regenerirati i bit ćete spremni za nove izazove. Ubacite u vodu razna eterična ulja i soli zavisno o vašem ukusu. Isprobajte ružmarin i sodu bikarbonu. Nakon kupke, istuširajte se mlakom ili hladnom vodom kako bi potaknuli cirkulaciju.

Osigurajte si redovni noćni san. Idite spavati svaki dan u isto vrijeme te tako pokušajte izraditi svoj ritam spavanja. Prije odlaska u krevet izbjegavajte konzumiranje kofeina, napornu tjelovježbu ili obilne obroke.

Ujutro nakon buđenja preskočite kavu i pripravite si ukusni biljni čaj u koji iscijedite pola limuna. Ako ipak ne možete bez kave, neka to budu maksimalno 2-3 šalice dnevno.

Tijekom dana ne zaboravite ni na vodu. Pijte puno tekućine koja će hidratizirati tijelo i spriječiti žeđ i umor.

Rasporedite obroke u danu na više manjih i jedite svaka 2-3 sata. Važno je da zadržite šećer u krvi u pravilnim omjerima kako ne došlo do umora i pospanosti. Unosite mnogo voća i povrća jer je glavni saveznik u borbi protiv umora vitamin C.

Pokušajte primijeniti što više ovih savjeta i ustanite iz kreveta puni energije i elana. Ne zaboravite i na pozitivne emocije. Ne razmišljajte o negativnim stranama dana već se usredotočite na ono pozitivno. Budite zahvalni i ne brinite o onome na što ne možete utjecati. Ovi mali savjeti zasigurno će povećati energiju i pozitivno utjecati na vaš duh.

Autor: M.L., Foto: Yellowj/Shutterstock