Savjeti za pečenje iz usta iskusne stručnjakinje

Žena peče, Foto: Simone van den Berg/Shutterstock

Ako vam se dogodilo da vam kolač nije uspio, ne očajavajte i ne odustajte od pečenja kolača. Za lako pečenje ukusnih kolača potrebno je vrijeme, iskustvo, ali i nekoliko trikova i savjeta koji će vam olakšati posao. U nastavku donosimo savjete uz pomoć kojih će pečenje kolača i torti postati zabavno i ugodno iskustvo.

Budite strpljivi

Za početak pomno pročitajte recept za kolač ili tortu, i to nekoliko puta ako je potrebno. Pripremite i nabavite sve sastojke kako biste bili sigurni da vam tijekom izrade kolača neće ništa nedostajati. U žurbi biste mogli preskočiti neku sitnicu koja je od presudne važnosti za vaš kolač.

Pripremite sve namirnice

Sve namirnice koje se inače nalaze u hladnjaku kao što su na primjer maslac, mlijeko ili jaja, izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi sat vremena prije nešto što ćete započeti s pečenjem kolača. Ako ste u stisci s vremenom jer vam možda dolaze iznenadni gosti, možete si pomoći tako što ćete mlijeko zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili na laganoj vatri, a jaja položiti u mlaku vodu. Maslac možete izrezati na sitne komadiće jer će se tako prije ugrijati.

Oprezno izvažite

Pravilno mjerenje namirnica najvažniji je posao kod izrade kolača. Slana jela uvijek možete popraviti dodacima, ali kod pečenja kolača, nema popravaka. Jednom kada tijesto za biskvit stavite peći, ne možete više dodati sastojke. Preporučuje se da nabavite kvalitetnu vagu kako biste bili sigurni da su svi sastojci točno izmjereni.

Obratite pažnju na rok trajanja

Uvijek koristite svježe namirnice, a prije pečenja provjerite da kojoj nije prošao rok trajanja. Samo jedan loš korak ili na primjer prašak za pecivo kojem je prošao rok trajanja, mogli bi imati katastrofalne posljedice za vaš kolač.

Pažljivo s bjelanjcima

Ako radite snijeg od bjelanjaka kojem je potrebno dodati šećer ili orašide, učinite to oprezno dodavanjem sastojaka malo pomalo. Naime, težina šećera i ostalih sastojaka mogla bi otežati bjelanjke i učiniti ih opet tekućim.

Kalup za pečenje mora biti spreman

Prije izrade kolača, pripremite kalup za pečenje. Sve stranice kalupa dobro obložite prikladnim papirom za pečenje, a kako bi on dobro prianjao uz stranice pomozite mu s malo margarina kojeg ćete razmazati po kalupu. Ako nemate papir, kalup premažite margarinom i posipajte brašnom.

Ne otvarajte vrata pećnice

Barem 20 minuta od početka pečenja kolača zabranjeno je otvaranje pećnice. Ako vrata pećnice otvorite ranije, biskvit bi mogao splasnuti.

Prhko tijesto možete pripremiti ranije

Izrada prhkog tijesta zahtijeva malo kompleksniji i duži posao, a za njega se također preporučuje da odstoji kako bi se stisnulo. Stoga ga možete pripremiti dan ranije, a neće biti problema niti ako se pripremi dva do tri dana ranije.

Ne izbjegavajte sol u slasticama

Sol je glavni pojačivač okusa i ako se koristi pravilno, može poboljšati slatkoću deserta. Stoga, uvijek kada radite kolač ili tortu od čokolade, dodajte i malo soli.

Test čačkalicom

Test čačkalicom govori nam je li biskvit dovoljno pečen. Preporučuje se da deset minuta prije završetka pečenja kolača, zabodete u biskvit čačkalicu. Ako su na njoj ostali suhi sastojci, on je pečen.

Biskvit se mora ohladiti

Prije nego što ćete biskvit izvaditi iz kalupa, ostavite ga da se ohladi jer će se tako lakše izvaditi. Naime, hlađenjem kolača, dolazi do njegovog sužavanja i smanjivanja. Između kalupa i biskvita ostat će međuprostor koji će pomoći da lakše izvadite kolač.

Autor: M.L., Foto: Simone van den Berg/Shutterstock