Savjeti za opečenu kožu

Opekotina na ruci, Foto: kataleewan intarachote/Shutterstock

Opekline na koži mogu nastati od prekomjernog izlaganja suncu, vatri, struji, kemikalijama, vrućim tekućinama i parom. Iako najčešće nastaju zbog prekomjernog izlaganja suncu, nisu rijetkost niti u kući. U kući tijekom obavljanja sitnih kućnih popravaka, može također doći do opeklina koje vrlo lako možete sanirati i sami uz pomoć nekoliko trikova. U nastavku vam donosimo što možete poduzeti kod kuće i kako najbolje pomoći opečenoj koži.

Maska za lice od krumpira i kiselog vrhnja

Ako ste tijekom boravka na otvorenom izgorjeli po licu, pokušajte opekline i crvenilo ublažiti sljedećom metodom. Uzmite krumpir, ogulite ga i narežite na manje komadiće te ga skuhajte. Nakon toga, krumpir zdrobite vilicom i dodajte mu hladnog kiselog vrhnja. Stavite masku od krumpira i kiselog vrhnja na lice i držite 15 minuta pa nakon toga isperite u mlakoj vodi.

Svježi krumpir za opečenu kožu

Svima se ponekad tijekom boravka u kuhinji dogodi nezgoda s kipućom vodom ili vrućim uljem. Ako ste opekli kožu na vruće ulje ili vodu, spas potražite u svježem krumpiru. Odrežite jednu krišku i držite ga na zahvaćenom mjestu pet minuta. Svježi krumpir će izvući upalu i kože će puno brže zacijeliti.

Sok od krumpira protiv upale kože

Sok od krumpira ima velika antiupalno djelovanje. Popijte pola čaše soka sirovog krumpira za vrijeme trajanje upale. Rane će brzo zacijeliti i nećete imati neugodan osjećaj zatezanja.

Opečena koža može nekoliko dana zatezati, biti crvena i upaljena uz mjehuriće na koži. Kako upala bude prolazila, tako ćete osjetiti svrbež i ljuštenje kože. Budite uporni s prirodnim sredstvima za opečenu kožu i u kratkom roku će nastupiti poboljšanje. U slučaju da je opečena veća površina kože, javite se liječniku koji će očistiti i previti zahvaćeno mjesto, a po potrebi ćete dobiti i propisane lijekove.

Autor: M.L., Foto: kataleewan intarachote/Shutterstock