Savjeti za održavanje kupaonice

ciscenje kupaonice

Dovoljno je pet minuta dnevno za održavanje reda u kupaonici, osobito kad se naviknete svaki put prije no što izađete iz kupaonice, sve za sobom pospremiti. Mnogo je lakše temeljito pospremiti kupaonicu ako se kada održava čistom, ako se rastopljeni sapun ne skori, ako se mrlje od zubne paste ne osuše i ako ne stvaraju naslage kamenca.

Sljedeći praktični savjeti pomoći će vam da održavate kupaonicu blistavo čistom.

Jedanput tjedno temeljito pospremite kupaonicu. Obratite posebnu pozornost na prljavi sag od vode u kadi ili umivaoniku i na začepljene odvodne cijevi. Gumeni čep za kadu ili umivaonik može se očistiti terpentinom.

Prije nego što upotrijebite gotovo sredstvo za čišćenje kade, provjerite odgovara li vašem tipu kade. Nemojte koristiti abrazivna sredstva za pranje plastificirane kade, emajlirane, kade od lijevanog željeza ili limene kade.

Kade i tuš-kabine od fiberglasa najbolje je čistiti tekućinom za pranje posuđa jer čak i malo jače sredstvo za čišćenje može uništiti vanjski sloj boje pa površina ostane šarena.

Tragovi hrđe na kadi obično se mogu odstraniti pastom koja sadrži kalijev tartarat, solju ili sokom od limuna (ako budete koristili sok od limuna, vjerojatno ćete ga morati nekoliko puta dodavati, a budući da sporo djeluje pustite da stoji dan-dva). Ako ništa od toga ne uspije, a imate bijelu kadu, pokušajte mrlju od hrđe istrljati s malo vodikovog peroksida.

Naslage kamenca, koje su karakteristične za područja s tvrdom vodom, najčešće se stvaraju oko slavine. Da biste uklonili kamenac s cijevi slavine, uronite je u plastičnu vrećicu ili čašu od jogurta napunjenu sredstvom za uklanjanje kamenca ili bijelim vinskim octom.

Ako kaplje voda iz slavine iznad kade, na kadi će se nakupiti kamenac a vjerojatno će nastati i mrlje od hrđe. Zato promijenite brtvu i zaustavite kapanje vode!

Kromirane se slavine mogu očistiti vodom ako u nju dodate malo amonijaka, nakon čega isperite slavinu i polirajte je dok ne bude potpuno suha. Ako nemate pri ruci amonijak, poslužit će vam podjednako dobro zubna pasta koju ste prethodno nanijeli na vlažnu krpu. Kromirane slavine istrljajte mješavinom soli i octa kako biste uklonili mrlje od vode.

Poslije kupanja ili tuširanja objesite prostirke za pod u kupaonici na vješalicu za hlače kako bi se osušile s obje strane.

U kantu punu vruće vode obilato dodajte tekućine za ispiranje usta i operite njome pločice na podu kupaonice. Ne samo što će se nakon toga kupaonicom širiti ugodan miris mente nego ćete uništiti i bakterije.

Autor: S. G., Foto: August/Shutterstock