Savjeti za odgoj djeteta

odgoj djeteta

Svako dijete je potpuno različito, pa su tako i odgojne metode za svako dijete različite. Koliko god vam svi savjetovali kako da odgajate svoje dijete, u nekim situacijama će vam pomoći, dok u nekima neće imati nikakvog utjecaja na vaše dijete. Ipak, postoje staromodne odgojne metode koje vrijede kod odgoja svakog djeteta, a mi vam u nastavku donosimo neke od njih.

Zapamtite da ste na prvom mjestu vi vašem djetetu roditelj, te koliko god bi veše dijete voljelo da ste vas dvoje najbolji prijatelji, to neće uvijek biti moguće. Vašem djetetu treba čvrst i samouvjeren roditelj, koji će s njim dijeliti i dobro i loše. Budite dobri prema svom djetetu, te mu pružite sve što mu treba, ali se ne bojte biti ponekad i zli likovi od kojih neće dobiti uvijek sve što poželi, jer je tako bolje za vaše dijete.

Pokušajte ne biti savršen roditelj, jer je to siguran put u neuspjeh. Ne postoji savršen roditelj, zato se prestanite time opterećivati! Zanemarite razno razne knjige sa savjetima o roditeljstvu, te budite roditelj koji voli i koji pruža svom djetetu ono što mu je potrebno, najbolje što može. Samo takav roditelj treba djetetu.

Neka vam glavno pravilo u odgoju bude ono da se ponašate prema svom djetetu i odgajate ga onako kako biste vi voljeli da se ono ponaša prema vama. Vi ste najbolji primjer svom djetetu, pa pokušajte pred njim uvijek biti onakvi kakvi bi voljeli da bude i vaše dijete.

Kada djetetu kažete da nešto ne smije, onda se toga trebate i pridržavati! Nikada ne smijete popustiti, ukoliko želite da vaše zabrane imaju učinka. Ne dopustite si situacije u kojima za nešto kaznite dijete, pa za 5 minuta ipak popustite, jer ćete na taj način izgubiti još mnogo bitaka.

Nikada se nemojte osjećati krivo za djetetov neuspjeh. Kada dijete doživi neuspjeh, ono što se od vas očekuje je da ga učite kako da ustane i kako je samo odogovrno za svoje rezultate. Vi ste tu da ga usmjeravate, ne da i radite umjesto njega.

Uvijek pazite što pričate pred svojim djetetom, te riječi koje izgovarate pred njim. Dijete upija sve i svaka vaša riječ ima veliki utjecaj na njega.

Autor: A.Z., Foto: wavebreakmedia/Shutterstock