Savjeti za njegu stopala

pedikura stopala

Naziv pedikura dolazi od kombinacije dviju latinskih riječi, pedis u značenju noga i cura u značenju briga, nastojanje. Dakle, radi se o njezi stopala na razne načine. Stopala su iznimno bitan, ali često zanemarivan, dio tijela. Posebice zimi u čizmama zaboravimo na vesele lakove za nokte i dopustimo mrtvim stanicama da plaćaju podstanarstvo. No kako je jučer bio prvi dan proljeća, vrijeme je da ih probudite i vratite im staru slavu.

Stopala imaju također i veliku važnost u psihološkom smislu tj. razmatramo ih kao nešto što nas ukorjenjuje, ono što nas povezuje sa zemljom. Također od svih erotskih fetiša koji su vezani za dio tijela stopala čine gotovo polovicu.

Pedikura ima nekoliko faza i tretmana među kojima možete birati odlučite li se na onu u kozmetičkom salonu. Izuzetno je bitno napomenuti da uvijek provjerite kvalitetu salona koji posjećujete.

Raspitajte se kod prijateljica za preporuke, jer se posjetom nehigijenskom salonu koji ne koristi sterilizirani pribor mogu prenijeti razne gljivice i bakterije kojih ćete se kasnije teško riješiti.

Saloni nude tretmane kao što su odstranjivanje žuljeva i zadebljale kože, pilinge stopala, parafinske kupke ili boravak u parafinskim čizmicama, hranjenje i revitalizaciju umornih stopala, masažu i još neke.

No posebno zanimljiva metoda pedikure, koju ćete možda morati tražiti malo dalje jer nije dostupna u svakom salonu, je Garra Ruffa pedikura. Radi se o tome da uronite stopala u vodu temperature od 28 do 38 stupnjeva u kojoj žive istoimene ribice.

Ribice su zanimljive jer se hrane mrtvim površinskim slojem ljudske kože ne dirajući zdravu. Nevjerojatno je da čak i ispuštaju enzim koji umiruje i liječi kožu pa čak i pomaže oboljelima od kožne bolesti psorijaze.

Ova ribica živi u predjelima gdje ima mnoštvo toplih voda, zagrijanih vulkanskom aktivnošču i stanovništvo tih predjela već 4000 poznaje dobrobiti ovakvog načina njege kože. Zanimljiva činjenica je da je šaljivo nazivaju Dr. Fish.

No ako ste ipak tip djevojke uradi sam možete si uzeti pauzu od života uz vlastitu spa večer i napraviti sjajnu pedikuru kod kuće. Što vam je potrebno? Kadica ili lavor, mirisne soli ili eterična ulja (najbolje neka svježih mirisa i protuupalnog djelovanja, kao npr. eukaliptusovo).

Grickalica za nokte, rašpica, kamen plovućac ili rašpa za otvrdnulu kožu, par kapi maslinovog ulja, vatice, odstranjivač laka, štapići za uši, lak po želji, ručnik, piling (može i obična kuhinjska sol pomiješana sa maslinovim uljem).

Prvo što trebate učiniti je otkloniti stari lak za nokte. Zatim svoja stopala i “gole” noktiće uronite u kupku za stopala koju ste spravili u kadici. Neka voda bude topla i opuštajuća sa ponešto misnih soli i/ili par kapljica eteričnog ulja.

Ostavite noge da se namaču barem 10ak minuta, zatim napravite piling, osušite ih i rašpicom ili plovućcem odstranite suvišnu tvrdu kožu. Zatim lijepo oblikujte nokte i nanesite lak koji želite. Kada se lak dobro osuši nanesite još jedan sloj zaštitnog prozirnog laka kako se nebi krhao i uništio savršenu pedikuru.

Naposljetku, namažite noge hidratantnom kremom i pričekajte nekoliko minuta da se upije. Sada ste gotove i spremne ukliznuti svojim delikatnim njegovanim stopalima u najdraže cipele i osvojiti svijet.

Autor L.K., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock