Savjeti za njegu kose

žena i jorgovani

Kosa i njega kose, često znaju zadavati problema. Kako bi si mogle olakšati u svakodnevnim problemima u njezi kose, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

UV zračenja, klimatski uvjeti i mnogi drugi faktori štetno utječu na našu kosu, te je naša kosa nerijetko nakostriješena. Na nakostriješenu kosu se ne odbija svijetlost, zbog čega takva kosa gubi sjaj. Problem nakostriješene kose najbolje će riješiti šamponi i regeneratori namijenjeni hidratiziranju kose. Bilo bi dobro i kada bi jednom tjedno na kosu nanijeli proizvod namijenjen za vraćanje sjaja kosi. Prilikom pranja kose, kod zadnjeg ispiranja, kosu isperite sa hladnom vodom, koja će zatvoriti ljuskice na vlasi, zbog kojih kosa strši.

Da bi imale lijepu i njegovanu kosu, bitno je znati i kako se pravilno suši kosa. Opranu i mokru kosu stavite u ručnik, te ju ocijedite od viška vode. Nikada ne trljajte kosu sa ručnikom, kako ju ne bi oštetili. Sušilo za kosu prilikom sušenja neka bude na određenoj udaljenosti od kose i neka zrak ne bude na najvišoj temperaturi. Peglu za kosu koristite što manje, a prije korištenja kosu namažite balzamom kako bi ju zaštitile od paljenja.

Ukoliko ste vlasnica kovrčave kose, znate da vaša kosa zahtjeva posebnu njegu i trud. Kovrčavu kosu nemojte prati svaki dan, a najbolje bi bilo da ju perete sa šamponom svaki četvrti dan. Kovrčavu kosu nikada nemojte četkati, nego ju gnječite sa prstima. Na opranu kovrčavu kosu prije sušenja nanesite pjenu za kosu, te ju sušite difuzorom.

Tanku i beživotnu kosu treba ošišati stepenasto, te treba izbjegavati preparate koji ju mogu oštetiti. Prilikom bojanja tanke kose, birajte pramenove, koji imaju prirodne nijanse, kako bi se vizualno povećao volumen kose. Tanku kosu uvijek sušite fenom od tjemena prema vrhovima. Pokušajte ju što manje četkati i vezati gumicama, kako ju ne bi dodatno oštetile.

Autor: A.Z., Foto:lithian/Shutterstock