Savjeti za najbolje fotografije na mobitelu

najbolje fotografije na mobitelu

Moderni pametni mobiteli imaju ugrađenu kameru s kojom možete snimati ne samo fotografije, nego i filmove. Fotografije na mobitelu su odličan način da zabilježite sve što želite sačuvati za uspomenu. Koji su najbolji savjeti?

Bez obzira što mnogi mobitele koriste umjesto uobičajenih fotoaparata kako bi nešto uslikali, treba biti svjestan kako kameri na mobitelu još uvijek nedostaje kontrole kakvu imaju fotoaparati te koji pružaju mogućnost da se iz različitih uvjeta snime oštre fotografije te da fotografija ispadne savršena.

Kako bi fotografije snimljene mobitelom bile što bolje kvalitete slijedi nekoliko zanimljivih informacija koje će vam pomoći da zadržite najljepše uspomene.

Želite li imati zanimljivije i dinamičnije slike potrebno je približiti se objektu koji želite uslikati. Razlog je širokokutni objektiv koji fotoaparati imaju u mobitelima i zbog čega će osoba uslikana s nekoliko metara udaljenosti na fotografiji biti jedva primjetna.

Često se zna dogoditi da između pritiskanja okidača te snimanja fotografije uz pomoć mobitela postoji kraća stanka. Važno je da se u tom trenutku ne pomičete kako slika na kraju ne bi bila mutna.

Fotoaparati u mobitelima imaju senzor zbog čega su sve fotografije zrnaste ako su snimljene pri slabijem osvjetljenju. Potrebno je u prostoriji u kojoj slikate upaliti sva svjetla ili pomaknuti objekt na osvijetljeno mjesto.

Potrebno je redovito očistiti leću uz pomoć krpice koja ne ostavlja vlakna, a kako su mobiteli većinu vremena dok ih ne koristite u torbi ili džepu, leća se često uprlja i fotografije su zbog toga mutne.

Fotografija isto tako može biti mutna na kraju ako se pomičete dok slikate određeni objekt ili osobu. Želite li da vam slike ne ispadnu mutne i zadovoljavajuće kvalitete, potrebno je umiriti telefon ili ga prisloniti dok slikate, ako vam se slučajno ruke tresu.

Bilo bi dobro prije nego krenete slikati u postavkama fotoaparata namjestiti maksimalnu rezoluciju i izbjegavati koristiti funkciju koja se odnosi na digitalno zumiranje.

Sada kada ste spremili najdraže fotografije problem može biti memorija koja ne može primiti veliku količinu videa i slika. Kako bi bili sigurni da ćete uspjeti zadržati sve omiljene uspomene potrebno je najveće datoteke pohraniti na Google drive ili na iCloud. Tako ćete osloboditi veliku količinu memorije na mobitelu i moći spremati nove fotografije.

Autor: S.Š., Foto: Goran Djukanovic/Shutterstock