Savjeti za loše prijateljstvo

loše prijateljstvo

Nalazite se s njom i već ste pomalo nervozni, i to u negativnom smislu? A kad provodite vrijeme s njom, jedva čekate da se rastanete? Zapitajte se je li vam takva prijateljica potrebna u životu i je li to uopće možete nazvati prijateljstvom. Koji su savjeti za loše prijateljstvo?

Život vas je u jednom trenu spojio, bilo kroz ulicu u kojoj ste odrastale zajedno, školske dane, ili ste se upoznali preko nekog zajedničkog hobija, npr. na aerobicu, u školi stranog jezika. I otad je ona vaša prijateljica.

Zajedno ste provele mnogo trenutaka, među njima je sigurno bilo i onih lijepih, a vjerojatno i nekih manje lijepih, povjeravate se jedna drugoj i ne može se reći da nikad niste dobili od nje pomoć u bilo kojem smislu.

No, u zadnje vrijeme sve češće osjećate kako jednostavno ne želite provoditi vrijeme s njom, kako vas njene priče zamaraju jer se uvijek ponaša kao neka žrtva, iako objektivno nema razloga za to.

Uvijek je nezadovoljna, a bilo što joj nudite kao rješenje i savjet uvijek odbije, pa se pitate koliko ona zapravo želi promijeniti situaciju u kojoj se našla, a koliko je njezino žaljenje zapravo samo priča koju uvijek iznova ponavlja.

U svakom slučaju, vama to ubija raspoloženje jer želite biti veseli i oraspoložiti se kada ste u društvu s prijateljicom, a ne da se nakon susreta s njom osjećate kao da su vas pretukli.

Ako je situacija došla do toga da joj se ne želite javiti kada vas zove, tražite izlike i koristite se čak lažima kako biste je izbjegli, zapitajte se je li vama, a i njoj, to potrebno u životu?

Možda je jednostavno došlo do toga da prekinete to prijateljstvo. Popričajte s njom i recite joj o čemu se radi, tako da i ona zna na čemu je. Da, to je teško i bolno, ali je iskreno i pravedno. Neka zna da na vas ne može računati, budite suptilni kad joj to govorite pa tko zna, možda se i ona zapita što nije u redu s njenim ponašanjem.

Nemojte ostaviti stvari koje vas more i nepotrebno iz vas crpe energiju neriješenima! Prijateljstvo je pozitivan i lijep odnos, pun međusobnog uvažavanja i povjerenja, sve ostalo nije potrebno.

Autor: Tajana, Foto: Diego Cervo/Shutterstock